Portik menedéket kereshetett Laborcnál

2013.05.07. 07:49
Már meggyengült a pozíciója az éjszakában Portik Tamásnak akkor, amikor 2008 nyarán Laborc Sándor titkosszolgálati vezetővel találkozott: egykori olajos barátaival csúnyán összeveszett, bizalmas emberei közül pedig volt, aki eltávolodott tőle. Úgy tudjuk, a Portikra terhelő vallomást tett és a fegyházból kiengedett egyik "keresztapa" viszont újra aktív.

„Mindent elárul Tomi jelleméről az, ahogy Laborcnak puncsolt” – így kommentálta az Indexnek Portik Tamás egyik régi ismerőse annak a jegyzőkönyvnek a tartalmát, amely az Energol Rt. egykori marketingigazgatója és a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója, Laborc Sándor között zajlott. A kilencvenes években az Energol vezetőihez kötődő forrásunk szerint noha az éjszakai életben sokat ront Portik megítélésén, hogy kiderült, milyen alázatosan és odaadóan beszélt az NBH vezetőjével, de a vállalkozót közelről ismerők akkor csalódtak volna benne, ha nem ilyen készségesen ajánlja fel Laborcnak a szolgálatait. Mert - mint mondták - 2008-ban Portiknak már minden oka megvolt arra, hogy a bőrét mentse.

Arról, hogy a Portikról terjedő és a sajtóban eddig napvilágot látott legendák, történetek nincsenek feltétlen összhangban a valósággal, több, a vállalkozót és környezetét ismerő forrás is beszélt lapunknak - köztük olyanok is, akik szoros kapcsolatot ápoltak azzal az alvilági körrel, amelyikben a most negyvenes éveiben járó volt olajos vállalkozó mozgott.

Meggyengülve

A szegénysorból származó, bűnözői karrierjét piti tolvajként kezdő Portik felemelkedését annak köszönheti, hogy a kilencvenes évek elején idősebb és jó belügyi kapcsolatokkal rendelkező bűnözők bevették az olajozó Energol csapatába. Későbbi sikeres bujkálásában és a kétezres évek közepén tapasztalható viszonylagos megerősödésében pedig a köré szerveződő, még a fiatalkorából, elsősorban a fiatalkorúak börtönéből ismert bizalmasai játszottak fontos szerepet.

Egy, a Fenyő-gyilkosságban is nyomozó, Portikkal személyesen is találkozó rendőr szerint a férfi azért válhatott vezető egyéniséggé fiatalkori társai körében, mert hozzájuk képest jóval intelligensebb volt, ügyes szervező. Ezzel szemben Portik haragosaihoz közel álló körök azt fejtegették lapunknak, hogy  behízelgő modorával, "benyalós stílusával" érte el, hogy jó lehetőségekhez jutott, de messze nem olyan intelligens, mint amilyennek mutatja magát. "Elég csak elolvasni, hogyan beszélt Laborcékkal" - mondták gúnyosan.

A Laborc-találkozó idején, azaz a kétezres évek végére már egykori bizalmasai között is volt, aki eltávolodott tőle. Többen ezzel magyarázzák, hogy Portik miért hajtogatta újdonsült ismerőseinek - köztük Laborcnak is - azt, hogy ha egyszer beviszi a rendőrség, akkor majd minden gyilkosságot a nyakába akarnak varrni. Feltehetően nemcsak Pintér Sándortól félt, hanem attól is, hogy a meggyengült helyzetét kihasználva bármikor feldobhatják azok, akik tudnak a régi ügyekről.

Az éjszakai életben azt beszélik, hogy például a sokáig az egyik legfontosabb emberének tartott, Foster gúnynéven ismert férfi jó ideje eltávolodott tőle. Foster neve egy Portik ellen tett terhelő vallomásban is szerepel, mint az a személy, aki a Fenyő-gyilkosság végrehajtóit a bűncselekmény helyszínére vitte.

Az is sokatmondó, hogy egy másik bizalmasát, gyerekkori barátját, a Kacsa néven ismert L. Jánost áprilisban kiengedték az előzetesből, noha őt tavaly Portikkal együtt vitték be a terrorelhárítók és olyan súlyos bűncselekményekben való részvétellel "kínálták meg", mint a Prisztás-gyilkosság és az Aranykéz utcai robbantás.

Portiknak emellett szép számmal voltak haragosai is az egykori energolos körből. A Laborc-találkozó idején már durván megromlott a viszonya egykori "mentorával", Drobilich Gáborral, akire a kilencvenes években még apjaként tekintett, s akinek az olajos karrierjét is köszönhette. Drobilich az 1994-ben alakult, olajozással foglalkozó Energol egyik vezetője, hivatalosan a társaság „értékesítési és gazdasági igazgatója” volt. A Laborc-találkozót megelőző évben, az Energol ellen folyó büntetőper egyik tárgyalásán Portik és Drobilich egymásnak esett. Nem sokkal később verőemberek jelentek meg Portik budapesti éttermében és összetörték a berendezést.

Néhány hónappal azelőtt pedig, hogy az első Laborc-találkozó létrejött, egy óbudai fitneszteremben érték tetten kommandósok olyan alvilági figurákat, akik Portik ellenlábasai voltak és állítólag a konditerem tulajdonosát zsarolták és verték meg. A sértett Portik egyik ismerőse, a fitneszterem tulajdonosa volt. A Laborc-féle találkozón ez utóbbi ügyet is szóba hozta Portik, arra panaszkodva, hogy a szerinte korrupt rendőrség az ellenlábasai oldalán áll.

Ugyanebben az időszakban már egy másik, a kecskeméti maffiaperben elítélt, ekkor már börtönben ülő volt energolos üzlettársával is megromlott a viszonya; információnk szerint jelenleg ő a védett tanú a Portik-ügyben, egykori társára terhelő vallomást tett. Akárcsak a szintén a kecskeméti maffiaperben elítélt elsőrendű vádlott, Radnai László, akinek a vallomásából nemcsak az internetre került fel egy részlet, de úgy tudjuk, egy másolat Portik egyik bizalmasának postaládájában is landolt.

Elárulva

Információnk szerint a sajtó által "bűnbánó maffiózóként" emlegetett Radnai már 2004-es letartóztatásakor terhelőket mondott Portikra, de akkor nem volt meg a politikai akarat, hogy ezt a szálat továbbvigyék. A szegedi Csillag börtönben raboskodó Radnait ezért a kormányváltás után vették elő újra a rendőrök, miután a belügyminisztertől megkapták az ukázt: nyissák újra a kilencvenes évek felderítetlen aktáit! Noha a Csillagból a budapesti Kozma utcai börtönbe, majd onnan a szabadba engedett Radnait az emlékezetes maffiaperben azzal a kikötéssel ítélték 12 évre, hogy még feltételesen sem bocsátható idő előtt szabadlábra, ez mégis megtörtént, méghozzá nem sokkal azután, hogy Portik tavaly rács mögé került. Sokakat megmosolygtatott az a magyarázat, miszerint a maffiaper elsőrendű vádlottját megromlott egészségügyi állapotára tekintettel engedték ki.

Információnk szerint Radnai most újra aktív, egy rózsadombi autókereskedésnél tart "fogadóórát". Környezetében pedig ismét felbukkant hírhedt ütőembere, M. Richárd. "Ricsit" szintén elítéltek a kecskeméti perben, de nemcsak ezzel írta be magát az alvilág történetébe, hanem azzal is, hogy évekkel ezelőtt a Fekete Sereg vezetőjeként ismert, tényleges életfogytiglanra ítélt Magyar Róberttel került összetűzésbe. Azzal a Magyar Róberttel, akiről a 2006-os választások előtt egy fénykép jelent meg, amint Kovács "Kokó" István bokszoló vendéglőjében Orbán Viktor mellett mosolyog. Bár a Magyar mellett álló többi férfit kitakarták, egyikük egy Pufi néven ismert figura, aki szintén Portik bizalmasai közé tartozott.

Portik és a Generál

Május 3-án kommandósok kapták el a a Generál Média egyik vezetőjét, H. Jánost Hódmezővásárhelyen. A cégtulajdonos testvérpár másik tagja, H. Endre az Index információi szerint Malajziában fejlesztet egy új network szolgáltatást, ezért egyelőre elkerülhette az őrizetbe vételt.
H. Endre és H. János érdekeltségébe tartozik többek között a myvip.com, a mellesleg.hu, a love.hu, a talalka.hu, a chat.hu, a jojatek.hu, az ingatlanok.hu, a hirposta.hu, a getleman.hu, és a Gentleman Magazin. H. Endrének és Portik fiának 2009-ben egészen biztos volt üzleti kapcsolata a Galamb 4 Kft. adásvételekor. Ez a cég azért is érdekes, mert a Generál-csoporthoz tartozó Generál Média Sales House Kft. 2013 januárjában a fővárosi Galamb utca 4.-et jelölte meg székhelyeként. A két vállalkozás (a Generál Sales és a Galamb 4) ugyanabban a lakásában működik. A H.-testvérek korábban a Lázár János vezette hódmezővásárhelyi önkormányzattal is üzleti kapcsolatban voltak. Ahogy azt korábban mi is megírtuk, a hódmezővásárhelyi önkormányzat 2007-ben barterszerződés keretében 600 millió darab hirdetési bannerért értékesített egy 38 millió forintra értékelt, üresen álló iskolaépületet a Generál Média Kft.-nek.

A Portikra nézve terhelő vallomásokban szereplő, a gyilkosságokban állítólag segédkező alvilági figurák között van, aki mára lecsúszott. Az az ember például, aki Radnai vallomása szerint abban segédkezett, hogy az utcán 1997-ben agyonlőtt Cinóber gúnynevű stricit az utcára csalja, jelenleg nincs túl rózsás pénzügyi helyzetben; ismerőseitől úgy tudjuk, s ezt a cégtárban fellelt adatok is megerősíteni látszanak, hogy cégeire rászállt az adóhatóság.

Több forrásunk is azon a véleményen van, hogy a megváltozott érdekviszonyoknak nagyon is tudatában lévő Portik egyfajta védelmet remélt az NBH vezetőjétől. Kutyaszorítóban érezhette magát, ismerősei szerint ezért hajtogathatta, hogy bármire kész az együttműködés reményében. "(...) nem hiszem, hogy tudnak olyat kérni, amit ne tennék meg" - mondta Laborcéknak.

Nem mellékes az sem, hogy miközben ellenlábasainak és közvetlen környezetének mindig is azt a látszatot igyekezett kelteni, hogy komoly titkosszolgálati kapcsolatai vannak, az NBH vezetőjével csak 2008-ban találkozott először és a beszélgetés leirata alapján nagyon úgy tűnik, hogy korábbi együttműködésben nem állt velük.

Mindez persze nem jelenti azt, hogy ne lettek volna MSZP-s és egyéb politikai-rendőri kapcsolatai (több forrásunk is egybehangzóan állította, hogy voltak, bal-és jobboldalon is), ám az éjszakai életben jártas forrásaink szerint ez szinte valamennyi egykori olajosra, így Portik haragosaira is igaz volt. Ki ide, ki oda volt "bekötve", Radnairól és az egykor az Energol és a Conti Car egyik ütőemberének tartott egyik hírhedt nyolcadik kerületi gengszterről például azt beszélik, hogy azokhoz a rendőri vezetőkhöz vannak "vonalai", akik az első Orbán-kormány idején pozícióban voltak. Ugyanígy köztudott az is, hogy az Aranykéz utcában felrobbantott Boros Tamás is együttműködött a rendőrökkel - jórészt úgy, hogy azzal ellenségeinek is árthasson. Ebben persze semmi meglepő nincs: azzal az utcán szolgáló alvilági katonák is tisztában voltak, hogy ha egy főnök nem súg valahová, akkor nem is tud nagyra nőni.

Az ember, aki felemelte

Abban, hogy Portik kinőhette magát, kulcsszerepet játszott Drobilich Gábor. A most hatvanas éveiben járó férfinak a hetvenes-nyolcvanas években komoly tekintélye volt az alvilágban. Menő betörőnek számított, aki játszi könnyedséggel nyitott ki páncélszekrényeket: a „négy páncélos”néven ismert kasszafúró banda egyik tagjaként ő és társai már a hetvenes években 150 millió forint kárt (!) okoztak, ami akkor óriási pénz volt.

A kasszafúrások miatt anno tíz évre ítélt Drobilich és Portik a börtönben ismerték meg egymást és lettek barátok. Egyik volt börtöntársuk az Indexnek arról beszélt, hogy Portik „vagány, de simulékony” srác volt, akit az idősebb társa megkedvelt. Olyannyira, hogy az élettársától kintről kapott csomagból Portiknak is adott, szabadulásuk után pedig továbbra is tartották a kapcsolatot. Ahogy Drobilich egyik közeli ismerőse lapunknak fogalmazott, „Portik tapadt Gabira, levakarhatatlan” volt.

Ó, azok a nyolcvanas évek!

Mellékszál, de a Laborc-Portik találkozón elhangzottak miatt érdekes, hogy az NBH vezetője a Los Angeles-i magyar bűnözők visszatéréséhez hasonlította azt, hogy a 2003-ig a hatóságok elől bujkáló Portik a kétezres évek közepe-vége felé újra felbukkant az éjszakában. Laborc Portikra utalva azt mondta beszélgetőtársainak, hogy „...ez ugyanaz a sztori, a második generációt is megcsináltuk..., megvan a feladatunk végeredményben”. Rejtély, hogy az NBH fejese mire gondolhatott, az viszont közismert, hogy a kilencvenes évek „magyar FBI”-jának, a Portik-féle energolosokra is vadászó Központi Bűnüldözési Igazgatóság (KBI) egykori vezére, Tonhauser László az olajügyek kapcsán a parlamenti meghallgatásán utalt a nyolcvanas években aktív bűnözők és az állambiztonság kapcsolatára. Egészen pontosan arra, hogy a magyarországi szervezett bűnözés kialakulásában központi szerepet játszottak azok az alvilági figurák, akik Los Angeles-be menekültek el az akkori eljárás elől, s akik szerinte kapcsolatban álltak az állambiztonsággal is. Figyelemreméltó az is, hogy a Los Angeles-ből a rendszerváltás idején visszatért bűnözők közül több az alvilági leszámolások áldozatává vált. Így például Zubovics Gyula, akinek a terepjáróját a szentendrei éjszakai bárja előtt robbantottak fel. Zubovics ugyan túlélte a merényletet, de néhány nap múlva a kórházban meghalt. Még Los Angelesbe menekülése előtt Zubovics is ahhoz a főleg betörőkből álló alvilági körhöz tartozott, amelynek tagjai később az olajos körökben felbukkantak. A nyolcvanas években ezekre az emberekre több rendőr, köztük Pintér Sándor későbbi belügyminiszter is vadászott.

Az akkor még piti bűncselekményekből, például telefonfülkék fosztogatásából élő, emellett kidobóként is dolgozó Portik Drobilichen keresztül került be abba a bűnözői körbe, ahol a nagy pénzek forogtak és ahol a politikai és belügyi kapcsolatok éltek. De nem volt elég a politikai kapcsolat. Ahhoz, hogy az Energol és a Conti Car cégek köré szerveződött társaság a legerősebb legyen az éjszakában, az orosz maffia támogatása is kellett. Az oroszok mögött a nemzetközileg ismert keresztapa, Szemjon Mogiljevics, azaz Szeva bácsi állt, aki egy ideig Budapesten lelt otthonra.

Az oroszok nem csípték

Az energolosok egyik főhadiszállása a Liliom utcai L’amour presszó volt, amit Drobilich élettársa vezetett. A presszóban nemcsak az Energol vezetői, köztük Portik volt gyakori vendég, hanem azok is, akikkel még gyerekként vagy éppen a fiatalkorúak börtönében kötött barátságot. Ez a néhány fős társaság alkotta Portik bizalmi körét, ebbe a társaságba tartozott a már említett Kacsa és Foster is. Ezek a fiúk alkották Portik kis "hadseregét".

Több, egykor ehhez a körhöz is bejáratos forrásunk szerint Portik ebben az időben többször hangot adott annak, hogy az Energol az oroszok segítsége nélkül is elég erős lenne. Mindezt az oroszok nem nézték jó szemmel. Úgy tudjuk, 1996 őszén Mogiljevics magához hívatta az Energol egyik vezetőjét és értésére adta, hogy a folyton "oroszozó" Portiknak 24 órája van arra, hogy elhagyja az országot. Hogy nyomatékosítsa szándékát, még aznap este elküldte néhány emberét Portik belvárosi lakása elé, akik a ház előtt cigarettázva várták őt.

A címzett vette az üzenetet és lelépett, hónapokig Bécsben húzta meg magát. Utólag többen úgy vélik, ennek a véletlennek és nem az állítólagos kapcsolatainak köszönhette, hogy megúszta az Energol ellen zajló eljárást, mert miközben ő Bécsben volt, 1997 őszén idehaza letartóztatták üzlettársait. Ennek ellenére az őt ismerők szerint biztos, hogy voltak rendőri kapcsolatai, ahogy a volt energolosok kapcsolatait is használta - így például Jozef Rohácshoz is volt vonala, akit több alvilági leszámolással és a Fenyő-gyilkossággal is összefüggésbe hoztak a nyomozók.

Eltűnt, vagy sosem volt milliárdok

Portikkal kapcsolatban többen, köztük rendőrök is azt állították az Indexnek, hogy annak idején lelépett az energolosok milliárdjaival. Egy, az akkori cégvezetéshez közel álló forrásunk szerint ez csak legenda, szerinte az energolosok legnagyobb bánatára a nagy olajos buli után nem maradtak milliárdok.

„Ha Tamás le is nyúlta őket pénzzel, akkor sem milliárdokkal, annyi megtakarított pénzük egész egyszerűen nem volt” - állította a forrás. Szerinte az olajozás anno olyan virágzó üzlet volt, hogy a haszon jelentős részét folyamatosan visszaforgatta a cégvezetés. „Gabiék (Drobilich – a szerk.) tudták, hogy dolgoznak rájuk, de akartak még egy utolsó nagyot szakítani. Nem jött össze, több milliárd forint ragadt benne egy elfogott szállítmányban” - ezzel magyarázta, hová tűnt az olajos pénz nagy része. Való igaz, 1996 nyarán a hatóságok 3 milliárd forintnyi többvagonnyi, háztartási fűtőolajként importált, még festetlen gázolajszállítmányt tartóztattak fel.

Ebből a körből többen váltig állítják, hogy az Energol vezéreinek a megtakarítása a meglévő ingó-és ingatlanvagyonon kívül néhány száz millió forintnak megfelelő valuta volt "csak", ami egy bécsi bankszámlán hevert. Ehhez a pénzhez bécsi tartózkodása alatt Portik is hozzáférhetett, de azt forrásaink nem tudják, valójában emiatt romlott-e meg később egykori üzlettársaival a viszony. Van, aki szerint igen, mások szerint más ügyekből fakadó elszámolási vita állhat a háttérben.

Bár ebben a körben természetes, hogy hazudnak egymásnak a szereplők, ahogy barátságok helyett is sokkal inkább érdekbarátságok születnek, Portik haragosai szerint azt kevesen nyelték le, hogy a magát már "tiszta vállalkozónak" beállító férfi visszatérése után egymás ellen játszotta ki ismerőseit, s emellett rögzített szinte valamennyi beszélgetést - erre egyébként a családját is kényszerítette, legalábbis élettársának édesanyja és más ismerősei is ezt állítják.

Kincs, ami nincs?

Lapunknak ugyanakkor többen azt mondták, hogy Portiknak nem lehetett milliárdos vagyona az olajból, legfeljebb csak abból a néhány száz millióból szakíthatott valamennyit, ami a bécsi számlán volt. Ezt forgathatta be más üzletekbe, ebből szerezhette érdekeltségeinek egy részét. "Az beszél a szarásról, akinek baj van a székletével" - mondta az Indexnek Portik egyik ismerőse, arra utalva, hogy a férfi többször is kérkedett vagyonával, kapcsolataival, így például a Laborcékkal való találkozón is, de sokszor a fele sem volt igaz annak, amit mondott. Többen azt állítják: Portik hiába tudta, hogy egy kormányváltással a börtönt kockáztatja, nem menekült külföldre, s részben azért sem, mert ehhez nem volt elég pénze.

Egy másik, az éjszakai életben korábban komoly tekintélynek örvendő bűnöző is arról beszélt az Indexnek, hogy a rendőri korrupcióval vádolt diszkótulajdonos és valóban milliárdos vagyont felhalmozó V. Lászlóhoz képest Portik vagyona sehol sem volt, a neki tulajdonított drága belvárosi helyekhez is legfeljebb csak annyi köze volt, hogy az emberei védték azokat. Mindennek azért van jelentősége, mert az alvilágban egy vezetőhöz általában csak addig lojálisak az emberek, amíg az pénzeli őket, ha ez abbamarad vagy elmarad, könnyen hátat fordíthatnak neki.

Élet az olaj után

Portikot azzal gyanúsítják, hogy felbujtóként köze van az 1996 novemberében meggyilkolt Prisztás József, az Aranykéz utcában 1998-ban felrobbantott Boros Tamás és az 1999-ben megölt Seres Zoltán halálához. A Prisztás-ügyben májusban áll bíróság elé.  Az említett gyilkosságot jórészt abban az időszakban követték el, amikor ő szökésben volt. Ekkor még bőven volt pénze, így akár ki is fizethette a végrehajtókat. Az mindenesetre biztos, hogy hat évig tartó bujkálása alatt gyermekkori barátai, bizalmasai is segítették, akik jelen voltak az éjszakában – a most már szabadlávon lévő Kacsát például éppen az Aranykéz utcai robbantás, azaz Boros Tamás és több ártatlan civil meggyilkolásának helyszínén látták szemtanúk.

Azt több forrásunk is megerősítette, hogy miután az Energol vezérei kijöttek az előzetes letartóztatásból, a még meglévő vagyonukat kezdték el felélni. Megmaradt pénzüket különféle ügyletekbe fektették be, volt, aki ingatlanba, volt, aki vendéglátásba, megint más például szerencsejátékba. (Figyelemreméltó, hogy ezen szereplők többsége mára már közel sem él jómódban, az Energol egyik volt vezetője például egy székesfehérvári panelban lakik. Egy másik, a kilencvenes években ehhez a körhöz tartozó, de nem energolos figura pedig a szerencsejátékipart sújtó jogszabályok miatt veszítette el jelentős vagyonát, noha sokáig úgy tűnt, hogy egykori társaihoz képest ő jól tudott sáfárkodni megszerzett tőkéjével.)

A bomlás virágai

2003-ra, vagyis addigra, amikor már Portik gazdasági bűnei elévültek és már nem körözték, a kilencvenes években még egységesnek mutatkozó volt olajosok között megbomlottak a barátságok. Drobilich külön utakon járt, míg a szintén energolos Ferencsik Attila és Csüllög Zsigmond Radnai Lászlóval együtt "mozgott". Úgy tudjuk, ekkor még Portik és Drobilich jó viszonyban volt egymással.

Néhány évvel később azonban Portik már minden oldalról ellenségeket szerzett magának, egykori "mentoráról" például előszeretettel terjesztette azt, hogy a rendőrség téglája. Ez volt az az időszak, amikor a Nemzetbiztonsági Hivatal főnökétől remélt támogatást. Feltehetőleg abban bízott, hogy ha politikai támogatást szerez és az MSZP-nél nyomul, azt felhasználhatja ellenfeleivel szemben. Mára nagyon úgy tűnik, számítása nem jött be és akár elkövette azokat a bűncselekményeket, amelyekkel gyanúsítják, akár nem, egyedül maradt.