Atomjaira zúznák Orbán rendszerét

2013.05.08. 18:55

Az MSZP nem szavazna meg semmilyen EU-s szankciót Magyarországgal szemben. A párt azt is szeretné, hogy Magyarország kerüljön ki a túlzottdeficit-eljárás alól, mondta el Mesterházy Attila a párt kihelyezett elnökségi ülése után Brüsszelben.

A magyar szocialista EP-képviselők a jelenlegi formájában nem szavaznák meg a jogállamiság magyarországi helyzetéről szóló, erősen elmarasztaló tartalmú előterjesztést, amelyet Rui Tavares terjesztett elő kedden. A jelentés az uniós szerződés 7. cikke alapján eljárás megindítását helyezi kilátásba Magyarország ellen.

Mesterházy elmondta azt is, hogy a jelentés nem a magyar emberekről, hanem az „Orbán-rendszerről” szól, amelyet a kormányváltás után le fognak bontani, "atomjaira fognak zúzni" az Orbán-rendszer minden elemét, helyreállítják a jogállamiságot.

Az MSZP elnöke azt javasolja a magyar miniszterelnöknek, hogy rendezzenek parlamenti politikai vitanapot a Tavares-jelentésről és az ahhoz kapcsolódó kérdésekről, "limitek nélkül, tévéközvetítési időben". Erre szerinte júniusban nyílhat alkalmas időpont.

Nem menő a negyedik módosítás

Az EP jelentéstervezete szerint a nemzeti konzultáció komolytalan volt. Az alkotmány egypártinak tekinthető, elfogadását nem előzte meg széles társadalmi párbeszéd. Kifogásolják, hogy a törvénytervezeteket rendre egyéni képviselői indítványokként nyújtotta be a Fidesz. Azt is megállapítják, hogy a negyedik alkotmánymódosításban foglaltak életbe lépésével az Alkotmánybíróság már nem tudja betölteni alkotmányvédő szerepét.

A hetes cikk egyes pontja egy monitoringeljárás megindítását jelentené, ha fennáll az egyértelmű veszélye annak, hogy egy tagállam súlyosan megsérti az uniós alapértékeket. Ebben az esetben az uniós országokból álló tanács meghallgatja a kérdéses tagállamot, ajánlásokat tehet, majd folyamatosan ellenőrzi, hogy az adott országban megszűnnek-e azok az okok, amelyek alapján ilyen megállapítást tett. A 7.1-es pont a szavazatmegvonást nem teszi lehetővé. Az eljárás beindításához négyötödös többség kell az EP-ban.