Felkérték az alternatív választási bizottság tagjait

2013.05.08. 17:22 Módosítva: 2013.05.08. 19:11

Öt szakértőt kértek fel a baloldali ellenzéki pártok, hogy legyenek a hónapban megalakuló alternatív választási bizottság tagjai, jelentette be az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért választási szövetség, az MSZP és a Demokratikus Koalíció.

A pártok felkérését elfogadta Bócz Endre volt fővárosi főügyész, Fleck Zoltán jogszociológus, Rytkó Emília, az Országos Választási Iroda korábbi vezetője, Szigeti Péter, az Országos Választási Bizottság (OVB) korábbi elnöke és Szoboszlai György választási szakértő, az OVB egykori tagja.

A baloldali ellenzék pártjai április közepén állapodtak meg alternatív választási bizottság létrehozásáról, mivel szerintük a parlamenti többség olyannyira felszámolta a fékek és ellensúlyok jogállami rendszerét, hogy az már a választások tisztaságát veszélyezteti.

Mostani közleményükben azt írták: a felkért szakértőkből álló bizottság a szavazással összefüggő jogi és politikai folyamatok civil kontrollja lehet. Az alternatív választási bizottság még májusban megalakul, ezután a kezdeményezés támogatására kérik fel a „demokratikus ellenzék" többi pártját, illetve együttműködést kezdeményeznek civil szervezetekkel.

A „maffiabaloldal" által önkényesen kinevezett és illegitim alakulatok veszélyeztetik a választások tisztaságát, a magyar demokráciát, reagált a Fidesz. A kormánypárt szerint a magyar emberek már jól tudják, mit kell érteni azon, ha a baloldal „alternatív választásról" kezd gondolkodni. Mégis milyen alapon papol a választások tisztaságáról az a Gyurcsány-Bajnai-szövetség, amely minden erkölcsi, jogállami, demokratikus határt átlépett, amikor a 2010-es választások befolyásáért bűnözőkkel volt képes szövetkezni, írták közleményükben.