Kalandnak fogták fel a vakolatomlást a bölcsisek

2013.05.08. 11:40

„Csinálja a bácsi a falat, mert leesett az ágyra” – kommentálja egy kislány kismotorján ülve a ma reggel is zajló munkálatokat a miskolci bölcsődében. A többi gyerekkel együtt ő is a teraszon aludt tegnap délután, amikor egyszercsak a gyerekekre omlott a fal burkolata. A négy kisgyerek sérülését okozó balesetben 2-3 négyzetméternyi falterületről omlott le a mozaik. Most a katasztrófavédelmisek verik le a fent maradt darabokat, hogy megelőzzék a további omlást.

Attól eltekintve, hogy még kint van a rendőrségi szalag, a földön pedig kisebb mozaikdarabkákat látni, egy nappal a baleset után egyébként a bölcsőde nem kelti katasztrófa sújtotta hely benyomását. A jól felszerelt udvaron a gyerekek békésen játszanak. A gyerekekkel reggel a bölcsődébe érkező szülők sem tűnnek nagyon rémültnek. Három, kórházban ellátott kisgyerek kivételével ma mindenki elhozta a gyerekét. Azok a szülők, akikkel beszélgettünk, azt mondták, nem aggódnak azon, hogy bármi további baj történhetne, úgy látszik, a gondozónőknek sikerült mindenkit megnyugtatniuk.

Egy apuka, akinek a gyereke is a csoportba jár, meséli, hogy felesége tegnap délután a bölcsibe érkezve tűzoltókba és mentőkbe botlott  az épület előtt. Első rémületük után mára ők is megnyugodtak, ezért is merték elhozni ma is a gyereket. Ő szerencsére nem sérült meg és ma már örömmel jött ismét. „Apa, leborult a fal”, mesélgeti, de „hála Istennek, annyira nem vette a szívére” – mondja édesapja.

Huszonhét gyerek aludt a teraszon a délután kettőkor bekövetkező baleset idején – tudjuk meg Tóth Andreától, a bölcsőde vezetőjétől. Elmeséli, hogy a gondozónők azonnal megkezdték a mentést a bölcsőde saját orvosával együtt. Három percen belül kint volt három mentőautó és egy gyermek-mentőorvos is.

Hat gyereket vitték be a kórházba, kettesével, saját gondozóik kíséretében. Ők végig bent maradhattak a gyerekekkel, amíg mindegyiküket el nem látták. A kórházban kiderült, hogy a beszállított gyerekek közülük ketten egyáltalán nem szenvedtek sérülést. A négy kisgyerek egyike súlyosan sérült: a három és fél éves kisfiút combnyaktöréssel még este megműtötték.

Az este hattól tízig tartó komoly operáció után ő reggel még mélyaltatásban volt, nemsokára fogják felébreszteni. A többi sérülés könnyű volt: egy másik kisfiúnak a keze horzsolódott le, két kislánynak pedig a fején volt kevésbé mély sérülés, mindkettejüknek bevarrták a fejét.

A balesetnek a bölcsőde vezetője szerint nem volt semmilyen látható előzménye. A mozaik még 1969-ben került föl, idáig nem volt vele semmi baj. A két évvel ezelőtti felújításnál fúrták fel a falra a napernyő tartóját. Tóth Andrea a katasztrófavédelemtől úgy tudja, emiatt omolhatott le a mozaik és vele együtt az alatta lévő vakolat. Ő sem érti, hogy miért éppen most következett ez be, hiszen még eső sem esett. Amíg a statikusok meg nem vizsgálják a fal állapotát, a napernyőket nem használják, a gyerekeket pedig bent, a teremben altatják.

Arra a kérdésre, hogy hogyan élték meg a gyerekek a történteket, az egyik a gondozónő azt mondja, hogy szerencsére nem alakult ki pánikhelyzet. Látva a felnőttek reakcióját, a gyerekek is viszonylag nyugodtak maradtak, az intézményvezető szerint szinte kalandnak fogták fel a történteket. Mindenben azt tették, amit a felnőttek kértek tőlük. Volt, aki még csak fel sem ébredt.

A bölcsőde most mindent megtesz a szülők megfelelő tájékoztatásáért. Tegnap azonnal értesítették őket, ma reggel leültek velük mindent megbeszélni, pénteken pedig rendkívüli szülői értekezletet tartanak. Az intézményvezető elmondása szerint nagyon jó, napi kapcsolatban vannak a családokkal. Most is minden szülőt nagyon együttműködőnek lát, tudomása szerint senki nem akarja kiíratni gyerekét a baleset miatt.

A bölcsőde vezetője kiemeli, hogy mindent megpróbálnak megtenni annak érdekében, hogy mindenki a lehető legjobban fel tudja dolgozni a balesetet, ezért is beszélik át az eseményeket a szülőkkel, gyerekekkel, gondozónőkkel. Tóth Andrea egyben pszichológus is, ezt most jól tudja hasznosítani.

Fontos megelőzni a poszttraumás stressz kialakulását – hangsúlyozza. Ennek egyelőre nem látni jelét, igaz, tünetei általában csak hetekkel később szoktak jelentkezni, teszi hozzá. A holnapra tervezett anyák napi ünnepséget elhalasztják, megvárják, amíg a sérült gyerekek is részt tudnak venni rajta.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport