Dolgozniuk kell majd az elítélteknek

2013.05.09. 21:45

A büntetés-végrehajtásról szóló új jogszabályt készít elő a Belügyminisztérium, ebben a kor követelményeihez igazítják a szociológiai és fogvatartási követelményeket - mondta Pintér Sándor belügyminiszter csütörtökön a Nemzeti Fórum Kölcsey Körének rendezvényén Budapesten.

A tárcavezető ismertetése szerint a területet szabályozó rendelet az egyik legrégebbi, 1979-es jogszabály, aminek átalakítása 1990 óta nem történt meg. Mint mondta, jelenleg az Európában legelfogadottabb irányokat tanulmányozzák, és az azokban található szociológiai, fogvatartási követelményeknek megfelelő, modern törvényt alkotnak. Az biztosan benne lesz, hogy az elítélteknek dolgozniuk kell, el kell tartaniuk magukat. Szavai szerint még nem jutottak el a fogvatartottak 100 százalékos foglalkoztatásáig, de afelé haladnak, hogy mindenkinek legyen munkája.

Pintér Sándor tájékoztatása szerint a börtönépítés is feladat, egyes intézetekben ugyanis 150 százalékos a telítettség. Jelezte: Solton nemrég adtak át egy létesítményt, újraindították a Gyorskocsi utcai börtönt, és még az idén hármat újranyitnak. A belügyminiszter arról is beszámolt, hogy elsősorban a közlekedési bűncselekmény miatt házi őrizetben lévőknél kipróbálják az elektronikus lábbilincset, ami jelzi, ha az elkövető elhagyja a lakóhelyét. Ezzel az ő felügyeletüket ellátó rendőrök felszabadulnak.

Szólt arról is, hogy hamarosan vidéken és a fővárosban is lesznek kerékpáros és gyalogos járőrök, akik gyakrabban találkoznak majd a lakossággal. Emellett rövidesen Budapesten is megkezdik az úgynevezett gördülő szolgálatot, más-más napszakban és helyszínen teljesítenek szolgálatot a rendőrök, eleinte bejelentve, majd meglepetésszerűen.

A belügyminiszter arra is kitért, hogy noha a Terrorelhárítási Központ (TEK) sok kritikát kapott, 16 uniós országban működik hasonló szervezet. Az eredményekről szólva kiemelte: a TEK működése óta egyetlen fegyveres támadó sem sérült meg, ahogyan egyetlen rendőr sem. A TEK munkatársainak felszerelése és felkészültsége egyaránt világszínvonalú - jegyezte meg.

Pintér Sándor beszélt az új önkormányzati törvényről, ami szavai szerint meg fogja gátolni az újbóli eladósodást, továbbá ismertette, hogy az építési eljárásokat és a régészeti feltárásokat is felgyorsították.

A tárcavezető a közfoglalkoztatási program előnyeiről szólva hangsúlyozta, hogy a csatornák, árkok többségét kitisztították, így a belvíz gyorsabban visszahúzódott és nem okozott akkora károkat. A program egyik következő elemének az informatikát nevezte, hozzátéve, hogy számos dokumentum digitalizálására van szükség.

A feladatok összehangolását elemezve kiemelte a 2010-es árvíz és vörösiszap-katasztrófa kezelését, és megjegyezte: az Európai Uniós soros elnökségének 260 magyarországi rendezvénye úgy zajlott le, hogy a lakosságnak semmilyen fennakadást nem okozott.