Fidesz: Az EU visszaél a hatalmával Budapesttel szemben

2013.05.09. 14:51

A Magyarországgal szembeni uniós túlzottdeficit-eljárás fenntartásának politikai, és nem szakmai okai vannak – jelentette ki Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője csütörtökön.

Sajtótájékoztatóján Rogán elmondta: csütörtökön ülést tartott a Fidesz elnöksége, melyen a KDNP első embere, Semjén Zsolt is részt vett. Az ülésen a Magyarországgal szembeni brüsszeli kívánalmakat vitatták meg, és arra jutottak, hogy az Európai Unió visszaél a hatalmával. Mindezt részben arra alapozták, hogy 2012-ben Magyarország az EU-ban a 7. legalacsonyabb költségvetési hiányt érte el, ennek ellenére még mindig túlzottdeficit-eljárás alatt áll.

Emögött a kormánypártok szerint az áll, hogy Budapest nem hajlandó megszorításokat bevezetni, és az országot a nagyvállalatok lobbija miatt támadják. Példaként hozta fel a rezsicsökkentést, a bankadót és a vállalati különadókat, melyek szerintük mind sértik a nagyvállalati lobbik érdekeit. A Fidesz elnöksége szerint Brüsszel megszorító politikát akar a rezsicsökkentés és a vállalati adók helyett. Márpedig - érvelt Rogán, a megszorításokat végigvivő országoknak, például Ciprusnak nem sikerült a hiányt leszorítania, Magyarországnak viszont igen, mégpedig "különösebb megrázkódtatás nélkül".

A Fidesz ezért arra kérte a kormányt, hogy ne engedjen Brüsszel nyomásának. Kitartanak a költségvetésben rögzített nyugdíjemelés és a a rezsicsökkentés mellett. Az Index kérdésére, hogy mégis mi bizonyítja, hogy a nagyvállalatok állnak a túlzottdeficit-eljárás fenntartása mögött, Rogán azt válaszolta, hogy a brüsszeli bürokrácia és a nagyvállalatok között van átjárás. Lényegében arról beszélt, hogy ha az EU ahhoz köti a túlzottdeficit-eljárás lezárását, hogy ne legyen rezsicsökkentés és nyugdíjemelés, akkor a kormány nem fog engedni.