Fideszes kerület veszi el a katolikusok óvodáját

2013.05.09. 12:08
Elmérgesedett a viszony a II. kerületi önkormányzat és a katolikus egyház budapesti oktatási intézményfenntartó szervezete között, miután a kerület hajthatatlannak bizonyult, és véglegesen eldöntötte, hogy visszavesz egy, az egyház kezelésében lévő értékes villaépületet. Így az ingatlanban működő, jónevű óvoda jogutód nélkül megszűnik. Snell György, az Egyházmegyei Katolikus Iskolai Főhatóság igazgatója szerint a döntés példátlan, az országban eddig nem vettek vissza egyetlen épületet sem az egyháztól, ahol oktatási intézmény működött.

Nagyon rossz szájízzel vesszük tudomásul, hogy az önkormányzat eldöntötte, ellehetetlenít egy százfős óvodát, csak azért, mert más elképzelésük van – mondta az Indexnek Snell György. A Szent István-bazilika plébánosának –, aki az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye iskolai főhatóságát is vezeti – a II. kerületi önkormányzattal gyűlt meg a baja: több hónapos próbálkozás után a napokban biztossá vált, hogy a Láng Zsolt polgármester irányítása alatt álló önkormányzat nem hosszabbítja meg a tíz éve működő, és azóta nagyon jó hírnévnek örvendő Hajnalcsillag Katolikus Óvoda ingatlanának szerződését.

Az önkormányzat még 2002-ben kötött 5 évre szóló  megállapodást a főegyházmegyével. Az akkori szocialista vezetés díjmentesen adta egyházi használatba a Budagyöngye közelében, a Budakeszi út és a Labanc utca sarkán található megüresedett ingatlant.

A katolikusok tíz év alatt népszerű intézménnyé tették a Hajnalcsillag Óvodát, ahová egyre nehezebb lett bejutni. Az óvoda működését a fideszes önkormányzat is elismerte, a mostani polgármester, Láng Zsolt első ciklusa alatt újabb öt évvel meghosszabbította a szerződést, ami tavaly nyáron járt le.

Snell György szerint a kerület az elmúlt egy évben hangnemet váltott, és sajátos érveléssel leszerelt minden kompromisszumos javaslatot, ami a hosszabbítást lehetővé tette volna. A tárgyalásokon elhangzott érvek tükröződtek az önkormányzat Népszabadságnak adott nyilatkozatában is. Dankó Virág alpolgármester a lapnak napokban azt mondta, azért kell a 2013 júniusáig tartó türelmi idő lejártával visszavenni a katolikus egyháztól a Hajnalcsillag óvodát, mert az elmúlt években ugrásszerűen megnőtt a gyerekszám a kerületben.

Tavaly 626 óvodai férőhelyre 1288 beiratkozási kérelem érkezett, így még ha leszámítják a szomszéd kerületekből származó jelentkezéseket, akkor is több száz helyben lakó gyerek nem tudott bejutni a kerületi óvodákba. A kerületiek közül pedig nem mindenki akar vallásos nevelést.

Ennek ellentmond, hogy rendszeresen túljelentkezés volt a katolikus óvodában is, az önkormányzat mégis úgy véli, csak az intézmény ingatlanán keresztül lehet megoldást találni a problémára.

A Labanc utcai ingatlan a Google utcatérképén
A Labanc utcai ingatlan a Google utcatérképén
Fotó: Google Streetview

Snell György plébános szerint első körben 1 millió forintos havi díjat kért az önkormányzat az épületért. Véleménye szerint az egyház nem kiváltságként ragaszkodott az ingyenességhez, hanem azért, mert az állami támogatásból befolyó pénzt kizárólag intézményfenntartásra lehet költeni. Amennyiben bérleti díjat fizetnek, és azt kénytelenek áthárítani a szülőkre, akkor elvesztik jogosultságukat mind az állami támogatásra, mind az egyházi kiegészítő támogatásra.

Az egyházi oktatási hatóság vezetője szerint érthetetlen, hogy ha férőhelyek híján van a főváros egyik leggazdagabb kerülete, akkor miért nem próbál saját forrásból intézményt létesíteni. Hiszen most azt ígérik, más helyen, más néven együtt maradhatnak az óvoda nevelői is gyerekei egy kerületi fenntartású ökumenikus óvodában, miközben a Labanc utcában is óvodát nyitnak. Értehetetlen módon így megduplázzák saját terheiket.

Az egyház 2002 óta több tízmillió forintot fordított a Labanc utcai épület felújítására, de csak 16,5 millió forintot kérnek vissza azokért az invesztíciókért, amelyekkel kifejezetten az ingatlan állagát javították. Snell plébános szerint meglepő, hogy az önkormányzat a Népszabadságon keresztül üzente meg, hogy a visszafizetés mértéke „legfeljebb töredéke lehet az egyház által megfogalmazott igényeknek”.

Megkérdeztük a II. kerüelt alpolgármesterét, hogy miért tartják ésszerű lépésnek átvenni a megszűnő katolikus óvoda diákjait és dolgozóit, és új helyre költöztetni őket, és egy teljesen más óvodát nyitni a bezárt helyén, az önkormányzat azonban egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Az elmúlt években országszerte megugrott az egyházi fenntartású  oktatási intézmények száma. A nehéz helyzetben lévő önkormányzatok előszeretettel választották saját intézményeik helyzetének rendezésére azt a megoldást, hogy átadták a fenntartást. 2011 szeptemberétől mintegy 25 százalékkal növekedett országosan az egyházi fenntartású intézmények száma, akkor 82 önkormányzati óvoda és iskola került át az egyházakhoz. A katolikusokhoz 53 óvoda és iskola került ebben az időszakban. Ellenkező irányú mozgásra az utóbbi időben nem volt példa.