Jönnek a Fagyosszentek, elromlik az idő

2013.05.09. 14:32

A Fagyosszentekhez köthető népi hiedelem idén is beigazolódni látszik, ugyanis holnap este hidegfront éri el nyugati határainkat - írja az Időkép.hu. Hullámot vetve a Kárpát-medence fölött jelentősen lelassul, így csak hétfőre hagyja el a hazánkat.

Pénteken

Napközben a front előtt még országszerte nyáriasan meleg időre, sok napsütésre készülhetünk, a megélénkülő déli, délkeleti szélben délutánra a legtöbb helyen 25 fok fölé, keleten 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet. Késő délutántól azonban az említett hidegfront hatására a Dunántúlon egyre gyakrabban megnövekszik a gomolyfelhőzet, és estétől záporok, zivatarok is több helyen kialakulhatnak. Főként a délnyugati tájakon, elsősorban a Pécs-Zalaegerszeg képzeletbeli vonal mentén és attól délnyugatra felhőszakadással, jégesővel, illetve viharos kifutószéllel kísért hevesebb viharokra is jelentős az esély. Estétől a Kisalföldön, majd a Dunántúlon máshol is északnyugatira fordul és megerősödik a légmozgás, a Kisalföldön és a Bakonyban zivataroktól függetlenül is számítani kell viharos lökésekre.

Szombaton

A front nyugatról kelet felé történő áthelyeződése számottevően lelassul, így jelentős megosztottság lesz tapasztalható a keleti tájak és a Dunától nyugatra eső területek időjárása között. Miközben a Dunántúlon egész nap szürke, borongós, több alkalommal is esős időre van kilátás, és az élénk, olykor erős északnyugati szélben a legmagasabb hőmérséklet helyenként a 15 fokot sem éri el, addig a Tiszántúlon a nap nagy részében még sok lesz a napsütés, ide csak késő estére érkeznek meg a Duna-Tisza köze felől a záporok, zivatarok. Ezeken a tájakon még nyárias magasságokba, 25 fok fölé, sőt a keleti határ mentén néhol 30 fok közelébe emelkedik a hőmérséklet.

Vasárnap

A front áthelyeződik a keleti országrész fölé, főként itt számíthatunk több helyen jelentős csapadékra, továbbra is kialakulhatnak zivatarok. A Dunántúlon már csak néhol lehet egy-egy zápor, viszont kellemetlenül szeles időben lesz részünk, az északnyugati szelet ugyanis viharos lökések kísérhetik. Keleten is visszaesik a hőmérséklet, egyelőre véget ér a májusi nyár.

Hétfőn

A hidegfront elvonul, de a Dunától keletre még szórványosan kialakulhatnak záporok. Továbbra is szeles marad az idő, északkeleten és a Dunántúlon, valamint a Duna mentén erős, gyakran viharos lesz a légmozgás. Hűvös időre készülhetünk, a maximumok szinte mindenhol, ha csak kevéssel is, de 20 fok alatt maradnak.

Kedden

Hajnalra már mérséklődik a légmozgás, országszerte kiderül az ég, így hajnalban meglehetősen mélyre, helyenként 5 fok alá süllyed a hőmérséklet, de előreláthatólag talajmenti fagyoktól nem kell tartani. Ezt követően ismét felmelegedés kezdődik, a jövő hét közepére visszatérnek a kora nyárias értékek.