no

Azonnal kap egymilliárdot egy templom az államtól

2013.05.10. 16:51 Módosítva: 2013.05.10. 19:00
A gazdagréti templom az első Orbán-kormány idején már kapott támogatást, de a kormányfő akkor megígérte, hogy újra ad pénzt, ha csak teheti. Most megtette, tizenegy év után.

Azonnali hatállyal 1,1 milliárd forintot csoportosít át a kormány a tartalékból a XI. kerületi, gazdagréti Szent Angyalok plébánia temploma építési munkálatainak befejezéséhez és működési költségeihez.

A kabinet erről szóló határozata a pénteki Magyar Közlönyben jelent meg. Az átcsoportosításért Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter felel.

A templomot az első Orbán-kormány idején építette az azóta elhunyt Lipp László szervező lelkész, miután a kormány pénzt adott a munkálatokra. Csakhogy 2002-re elfogyott a pénz, a munkák abbamaradtak. Lipp utódja, Szederkényi Károly esperes plébános az Indexnek elmondta: 11 év után most kaptak újra pénzt, miután emlékeztette a kormányfőt korábbi ígéretére.

"Egy évtizedes ígéretet váltott ezzel valóra a miniszterelnök" - mondta lapunknak a plébános. Arról is beszélt, hogy a templom eddig csak félig készült el, ám most lehetőségük lesz arra, hogy 2014 június 30-ig befejezzék a tervek alapján. Ha addig nem végeznek, a pénzt vissza kell fizetniük. Arra, hogy az 1,1 milliárdból mennyit fordítanak majd működési költségekre, Szederkényi egyelőre nem tudta megmondani, de szerinte ez nagyjából a támogatás tíz százaléka lesz.

A kormány arról is döntött, hogy a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból 300 millió forintot csoportosít át a Nemzeti Örökség Intézete idei működésének biztosítására, 150 millió forintot pedig a 2015-ös Milánói Világkiállításon való részvételhez kapcsolódó feladatok finanszírozására.