Bemondásra büntethet a rendőr

2013.05.10. 15:35

Fényképes bizonyíték nélkül is büntethet a rendőr három autós szabálysértés esetén, írja a JogIQ blog. Aki megszegi a behajtási tilalmat, a kötelező haladási iránnyal szemben halad, vagy a korlátozott forgalmú övezet szabályait megsérti, minden más bizonyíték nélkül, pusztán a rendőr feljelentése alapján is büntethető. A blog szerint a rendőrnek ki sem kell szállnia az autóból, elég a rendszámot felírnia.

Ez a három szabálysértés ráadásul az objektív felelősség alá tartozik, vagyis ha nem lehet tudni, hogy ki követte el a szabálysértést, a rendszám alapján keresik meg az autó üzembentartóját (legtöbbször ez a tulajdonos) és őt büntetik meg. A rendőrnek meg sem kell próbálnia kideríteni, hogy ki vezette az autót, elég felírnia a rendszámot és ez alapján azonnal küldhetik a csekket.

A közúti közlekedésről szóló törvény 20. § (4b) bekezdése szerint a fenti három szabálysértésnél, „ha az elkövető személye a helyszínen nem válik ismertté és a szabályszegést nem rögzítették, a bírságot a gépjármű forgalmi rendszáma alapján” az üzembentartóval szemben szabják ki, vagyis a rendszám alapján küldik ki postán a csekket.

Más szabálysértések esetén általában szükség van fényképre is, ezzel tudja a rendőrség bizonyítani a szabályszegést. Ebben a három esetben viszont a rendőr feljelentése az egyetlen bizonyíték az autóssal szemben, ez alapján szabják ki a bírságot.

A megbüntetett autósnak természetesen van lehetősége jogorvoslatra, ha nem követte el a szabálysértést. Ez az eljárás sem kecsegtet viszont túl sok jóval, született már olyan ítélet, ahol az egyetlen bizonyíték az esetről készült rendőri feljelentés volt és ez alapján ítéltek jogosnak egy bírságot – mondta el Keserű Imre, a blog szerzője és a debreceni egyetem végzős joghallgatója

Hamarosan jön

A szabály egyébként tavaly április óta létezik, ekkor került be a törvénybe a fénykép nélküli büntetéskiszabás lehetősége. A blogszerző nem tud arról, hogy a szabályt már alkalmaznák. Az egyik megyei rendőrség osztályvezetője szúrta ki a szokatlan rendelkezést, megfuttatta munkatársai közt, de senki sem hallott még róla. Egybehangzóan az a véleményük alakult ki, hogy a jogszabály alapján a rendőrség fényképes, vagy más bizonyíték nélkül, "bemondásra" megbírságolhatja a szabálytalan autósokat. Ebben a megyében jelenleg a rendőrségi állomány felkészítése zajlik, hogy elkerüljék a lehetséges visszaéléseket – tette hozzá Keserű. A szabályt hamarosan el is kezdik alkalmazni.

Az ügyben kerestük az ORFK-t, ahol későbbre ígértek választ.