Mit csinált pénteken munkaidő után Németh Lászlóné Varga Mihállyal?

2013.05.10. 22:26 Módosítva: 2013.05.11. 11:30

A kormány a helyén van, és nem pihen, dolgozik hangyaszorgalommal péntek este is, munkaidő után is. Ennek kézzelfogható jele, hogy pénteken a délutáni órákban, amikor már a legkitartóbb okmányirodai ügyintézőnél sem lehet egy soron kívüli útlevélkérelmet elindítani, a minisztériumi kormánytisztviselők hangyaszorgalommal terjesztik elő törvényjavaslataikat a parlamentnek.

Ezen a pénteken különösen bőséges volt a termés: az esti órákig 14 új törvényjavaslat jelent meg az országgyűlés honlapján. Ezek közül három önálló képviselői indítvány, a többi 11-et a kormány nevében terjesztették be, a tervezetek összesen 485 oldalnyi új jogszabályt javasolnak.

Az alábbi törvények kerülnek hamarosan a parlamenti képviselők elektronikus asztalára (minden link a törvényjavaslat pdf-változatára mutat).

  • A szakképzési törvény módosítása – a fideszes Kontur Pál egyéni indítványa. Ötoldalas törvényjavaslat, a kapkodós iskolaállamosítás kapcsán ad egy év haladékot bizonyos lépésekre a KLIK-nek.
  • A közösségi közlekedési törvény módosítása – a fideszes György István egyéni indítványa. Négyoldalas javaslat, törvénybe iktatja a közösségi kerékpározást.
  • Energetikai salátatörvény – a kormány (Németh Lászlóné fejlesztési miniszter) törvényjavaslata. Atomenergiáról, fegyveres biztonsági őrökről és mezőőrökről is szól. Európai uniós jogharmonizációt szolgáló lépések 29 oldalon.
  • A pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről – a kormány (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter) törvényjavaslata. Tényleg a pénzügyi konglomerátumok kiegészítő felügyeletéről szól a 31 oldalas előterjesztés.
  • Egyes rendészeti tárgyú törvények módosításáról – a kormány (Pintér Sándor belügyminiszter) törvényjavaslata. 54 oldalas előterjesztés a tavaly hatályba lépett szabálysértési és a szabálysértési nyilvántartásról szabályozások tapasztalatai alapján szükséges változtatásokhoz.
  • A polgármesteri tisztséggel kapcsolatos szabályok módosítása – Láng Zsolt (Fidesz) és Lipők Sándor (Fidesz) képviselő indítványa 4 oldalon többek között arról, hogy 3000-ről 7000-re emeljék azt a települési lélekszámot, ahol lehet társadalmi megbízatású alpolgármester.
  • Egyes büntető tárgyú törvények módosításáról – a kormány (Navracsics Tibor igazságügyi miniszter) törvényjavaslata 27 oldalon. Szigorítaná a családon belüli erőszakot, és lehetővé tenné, hogy az állam blokkoljon egyes külföldi szerveren futó oldalakat (lex Kuruc.info).
  • A körözési nyilvántartási rendszerről – a kormány (Pintér Sándor belügyminiszter) 44 oldalas törvényjavaslata, egyebek mellett a személyek és dolgok felkutatásáról és azonosításáról; egy 2001-es törvényt írnak vele felül.
  • Egészségügyi salátatörvény – a kormány (Balog Zoltán erőforrásminiszter) törvényjavaslata, 85 oldalon, egyebek mellett az egészségügyi dolgozók béremeléséről és az egészségügyi munkaerő feltérképezéséhez szükséges intézkedésekről.
  • Egyes biztosítási törvények módosításáról – a kormány (Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter) törvényjavaslata 61 oldalon, részben a viszontbiztosítás intézményével kapcsolatos uniós jogszabályok átvételét szolgálja.
  • Útdíjtörvény – a kormány (Németh Lászlóné fejlesztési miniszter) 34 oldalas törvényjavaslata a július 1-jétől bevezetendő útdíjról, de a konkrét tarifák nélkül.
  • Ingatlanátadás a fővárosnak – a kormány (Pintér Sándor belügyminiszter) 6 oldalas törvényjavaslata, ami Duna-parti ingatlanok és a Margitsziget településrendezési szabályaival is foglalkozik.
  • Közigazgatási salátatörvény – a kormány (Navracsics Tibor igazságügyi miniszter) törvényjavaslata, 101 oldalon írja át egyebek mellett a közigazgatási hatósági eljárásokkal, az egyes közhiteles hatósági nyilvántartásokkal összefüggő törvények módosításáról.
  • A közbeszerzési törvény módosítása – a kormány (Németh Lászlóné fejlesztési miniszter) törvényjavaslata, 30 oldalon írja át a tavaly hatályba lépett közbeszerzési szabályokat.

Ha bármelyik törvényjavaslatban bármi érdekeset talál, ne habozzon, írja meg! És most szavazhat is: melyik törvény az, amit ön szerint mindenképpen még ma be kellett nyújtani a parlamentnek?

Melyik törvényt tartja a halaszthatatlanul legsürgősebbnek ezek közül?