Aliz
7 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Nem akarják Ócsát a bedőlt hitelesek

2013.05.10. 15:08

Hiába írtak ki immár módosított feltételekkel pályázatot az ócsai szociális lakópark bérleti jogára, eddig csak 23 hiánytalanul kitöltött pályázat érkezett, noha május 10-e a beadási határidő - derült ki a Máltai Szeretetszolgálat közleményéből. A lakóparkban 80 ház épült, első körben azonban csak húsz család felelt meg a követelményeknek, ezért volt szükség újabb pályáztatásra.

Az első pályázat nyertesei június elsejétől költözhetnek be, a második forduló nyertesei pedig néhány nappal később. Azokat, akik a második körben pályáztak, a következő hetekben személyesen keresik fel a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.

A környezettanulmányok elkészítését követően a bíráló bizottság június 10-ig nevezi meg a nyertes pályázókat, akik a kiértesítést követően megköthetik a bérleti szerződést és be is költözhetnek új otthonaikba. A további épületekre az év végéig folyamatosan lehet pályázni, hiszen még bőven van olyan ház, ahová bérlő kell.

Az 50 négyzetméteres, négytagú családoknak szánt otthonok bérleti díja az első évben havi 16 800, a 60 négyzetméteres, öttagú családoknak készült házaké 19 500, míg a legnagyobb, 70 négyzetméteres, hattagú családoknak szánt ingatlanoké 21 100 forint lesz.

A kormány még 2011-ben nyilvánította nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé a bedőlt devizahitelesek megsegítését célzó ócsai szociális lakóparképítést.

Azt, hogy az ócsai park nem túlnépszerű, már a kormányzat is kezdi elfogadni. Erre utal legalábbis, hogy lapértesülések szerint az elmúlt hetekben a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium munkatársai felmérték az állami tulajdonú lakásokat vagy lakáscélra is átalakítható ingatlanokat, hogy mely épületeket érdemes átadni a bedőlt devizahitelesek elhelyezésével foglalkozó Nemzeti Eszközkezelő Zrt.-nek.

A  Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint 529 ingatlant választottak ki és mértek fel az első körben, ebből várhatóan 305-öt vizsgál meg részletesen a kormány, hogy azokat tudja-e hasznosítani a Nemzeti Eszközkezelő feladatainak ellátásához.