Orbán vitt egy szál virágot Szatmárnémetibe

2013.05.11. 09:50 Módosítva: 2013.05.11. 11:58

Orbán Viktor miniszterelnök lerótta kegyeletét a szatmárnémeti temetőben annak a férfinak a sírjánál, akit a gyanú szerint egy hónapja annyira megvert két, azóta leszerelt rendőr, hogy belehalt sérüléseibe.

Orbán egy szál, nemzeti színű szalaggal átkötött fehér rózsát helyezett el az áldozat sírján. Erről egy bő kétperces videó készült, amit feltettek a kormányfő Facebook-oldalára.

„Tanácsodat megfogadtam”

Tamás Gáspár Miklós filozófus a Magyar Nemzetben jelentetett meg a miniszterelnöknek címzett nyílt levelet, amelyben azt írta: „Kérlek, keresd föl Bara Enikőt és Bara Csabát – a megboldogult testvéreit –, és vigyél virágot kínok között eltávozott felebarátunk fejfájára”.

Orbán a szombati Magyar Nemzetben megjelent válaszlevelében így fogalmazott: „Kedves Gazsi! Nekem címzett nyílt leveledet megkaptam. Hagyjuk a felesleges udvariaskodást, jólesett. Tanácsodat megfogadtam. Az igazat megvallva, magamtól is eszembe juthatott volna. Sőt, talán eszembe kellett volna, hogy jusson. Akárhogy is, megvolt”.

Ez történt áprilisban

A két rendőr április elején vitte be az őrsre Bara Józsefet, nem hivatalos eljárásban, lopás gyanúja miatt. A férfi az őrsön néhány órán belül meghalt, az elsődleges orvosi szakvélemény szerint azért, mert bántalmazták.

A Népszabadság korábban azt írta: a hátrabilincselt kezű férfi halálát a hasfalát ért ütésekből származó belső vérzés okozta, ugyanakkor hozzátették, hogy az ügyészség nem közölte a halál pontos okát.

A rendőrök előzetes letartóztatását csütörtökön hosszabbította meg kilencven nappal a kecskeméti járásbíróság, mert „megalapozottan gyanúsíthatók a kényszervallatás, valamint a halált okozó testi sértés elkövetésével”. A nyomozási bíró az elé tárt jegyzőkönyvek alapján döntött így.