Felhőszakadás, viharos szél jöhet

2013.05.12. 12:54 Módosítva: 2013.05.12. 14:34

Vasárnap eleinte többfelé, majd egyre inkább az ország keleti, északkeleti felén alakulhat ki további csapadék, ezeken a tájakon zivatarok is kialakulhatnak helyenként jégeső, felhőszakadás kíséretében - írja az idokep.hu.

Az MTI szerint a várható heves zivatarok miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megye több térségére narancssárga, vagyis másodfokú riasztást adott ki a meteorológiai szolgálat vasárnap délután. Ezeken a területeken már a délutáni órákban kialakulhatnak olyan heves zivatarok, amelyeket károkozó szél, illetve jégeső kísérhet. (Az aktuális riasztások térképét itt nézheti meg.)

Az Országos Meteorológiai Szolgálat veszélyjelzése szerint vasárnap tizenegy megyében és a főváros területén vannak érvényben figyelmeztetések a várható viharos szél, felhőszakadás, illetve heves zivatarok miatt. A nagyobb tavak közül a Tisza-tónál első, a Velencei-tónál, illetve az egész Balatonon másodfokú viharjelzés van érvényben.

időjárás
Fotó: met.hu

Az OMSZ előrejelzése szerint napközben az északnyugati szél többfelé megerősödik, nyugaton és a középső országrészben helyenként viharossá fokozódik. A hőmérséklet délután a Dunántúlon és az ország középső részén 15, 20, keleten 22, 27 fok között alakul. Késő este 11, 17 fokra számíthatunk.

Hétfőn az Időkép szerint kezdetben keleten, északkeleten várható eső, zápor, közben nyugat felől egyre nagyobb területen felszakadozik a felhőzet, kisüt a nap. Marad a szeles idő, délután 15 és 20 fok közötti hőmérsékletre számíthatunk.

Kedden ugyanakkor a hűvös hajnalt követően már országszerte sok lesz a napsütés, jelentősen mérséklődik a légmozgás is, legfeljebb élénk lökések fordulhatnak még elő. Kellemes, igazi májusi hőmérsékletű időre van kilátás - írja az Időkép.