Bruttó 40 ezerrel emelik az orvosok bérét

2013.05.13. 10:58 Módosítva: 2013.05.13. 12:58
Szeptemberben januárig visszamenőleg emelik az egészségügyben dolgozók bérét, jelentette be Szócska Miklós egészségügyi államtitkára. A különböző mértékű emelés közel 95 ezer embert érint, köztük 17 ezer szakorvost és 75 ezer egyéb egészségügyben dolgozó alkalmazottat.

Az iskolakezdésre nagyobb összeg érkezik az egészségügyben dolgozók számlájára: szeptemberben kapják meg ugyanis januárig visszamenőlegesen az idei béremelést. A fizetéseket különböző mértékben emelik.

- A bruttó 450 ezer forint alatt kereső szakorvosok bére havi bruttó 40 ezer forinttal növekedik.

- A rezidensek és a havi bruttó 450 ezer forint fölött kereső orvosok bruttó 10 ezres emelést kapnak.

- A szakdolgozók fizetését havi bruttó 10 ezer forinttal emelik.

- A diplomás szakdolgozók fizetésének emelését havi bruttó 41 ezer forintra egészítik ki, bérüket ezzel hozzák egy szintre a többi diplomáséval.

- A 410 kórházi gyógyszerész bérét havi bruttó 45 ezer forinttal emelik, akik így a szakorvosokkal egyező juttatást kapnak.

Szócska Miklós azt mondta: nem maradnak ki az emelésből a háziorvosok sem. Számukra is megvan a forrás, de ezt egy népegészségügyi programmal összekapcsolva jelentik majd be. Az egészségügyi államtitkárság egy jogszabálymódosítással gondoskodik arról is, hogy a védőnőkhöz eljusson a tavaly megadott 14 százalékos béremelés.

„A jelenlegi inflációs és rezsicsökkentéses világban ez valódi reálbéremelést jelent″ – hangsúlyozta Szócska Miklós. A mostani emelés minden esetben az alapbérekbe épül, mert a kormány megfogadta a szakmai szervezetek tanácsát. Szócska Miklós szerint nagyon rövidtávú gondolkodásra utalnak azok a kritikák, amelyek ehelyett a túlórapénzek emelését tartanák helyesnek. A kormány célja ezzel szemben az, hogy a túlóraterhek ne legyenek abnormálisak és az orvosok jövedelme ne a túlmunkától függjön. A bérezés és ösztönzés csak részben kormányzati munka kérdése, jegyezte meg az államtitkár, mert a kórházak vezetői is teremthetnek olyan foglalkoztatási viszonyokat és ösztönzőrendszert, amely vonzóvá teszi az egészségügyben végzett munkát.

Az idei béremelés 30 milliárd forintos fedezetét a dohány és az alkohol jövedéki adójának emelése tette lehetővé.

 

Tavaly az orvosok jelentős része bruttó 65 ezer forintos béremelést kapott. Ez főként a rezidensek helyzetén javított, akiknek a fizetése így bruttó 200 ezer forintra emelkedett.  A magyar kezdő orvosok 700 eurós fizetése alig versenyképes Európában: egy tavalyi kimutatás szerint Szlovákiában egy kezdő orvos 1400 eurót, Németországban 3800-at, Dániában pedig közel 6000 eurót kap.