Oltás gyógyíthatja a kokainfüggőséget

2013.05.13. 20:26

Sikerrel teszteltek egy kokainfüggőséget gyógyító oltást főemlősökön amerikai kutatók - írta wired.com. A vakcina hatóanyaga úgy falja fel a kokaint a vérben, mint egy kis Pac-Man, így a drog az agyba már nem jut el - magyarázta az oltás hatásmechanizmusát Ronald G. Crystal, a kutatást végző Weill Cornell Medical College egyik vezetője.

Az oltóanyag az egyszerű megfázást okozó vírust kombinálja egy olyan anyaggal, amely a kokain hatását utánozza.  A lényeg, hogy a vakcina megakadályozza a dopamin túltengést, a kokain-fogyasztás egyik tünetét, amely eufóriát okoz. A szervezet a vakcina hatására úgy reagál a kokainra, mintha valamiféle vírus lenne, és az immunrendszer elkezd küzdeni ellene. Az oltóanyaggal kezelt főemlősök szervezetében kevesebb mint a felére csökkent a dopamin felhalmozódása a kokain hatására.

Az eredmények ígéretes, de ahhoz, hogy a szer embereknek, és ne csak betépett majmoknak segítsen, még további tesztekre van szükség. Az például egyelőre még kérdéses, hogy milyen gyakran kellene magát beoltania annak, aki le szeretne szokni a kokainról.

"Azt gondoljuk, hogy azok az emberek, akik elkötelezettek a leszokás mellett, csak nyerhetnek ezzel a szerrel: ha vissza is esnek, a kokainnak nem lesz hatása. Az Egyesült Államokban körülbelül 1,4 millió ember használ kokaint jelenleg" - hangsúlyozta Crystal.