Orbán: A finn-magyar nyelvrokonság ténykérdés

2013.05.13. 19:52

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar és a finn nyelv rokonsága történelmi tény, nem pedig véleménykérdés – idézi a finn Turun Sanomat lapot a Nyelv és tudomány blog. A cikk szerint az utóbbi időben Magyarországon többen kétségbe vonták a finnugor nyelvrokonság elméletét.

Tavasszal a magyar parlamentben a finnugor rokon népek napjáról szóló vitában a jobbikos Novák Előd vitatta a magyar és a finnugor népek rokoni kapcsolatát, Z. Kárpát Dániel pedig arról értekezett, hogy a finnugor elmélet „sötét íróasztalok mellett” született. A nyelvtudományi ezotéria azonban a kormánypártot is megfertőzhette: a vitában Németh Zoltán fideszes képviselő kijelentette, hogy „a nyelvrokonsággal kapcsolatban nincs kizárólagosan elfogadott álláspont”, mert a magyar vándorló nép volt, és számos más néppel került kapcsolatba.

Magyarországon vannak olyan nacionalista irányzatok, melyek újraírnák a történelmet, és a finnugor nyelvrokonságot a szocializmus idejéből származó kitalációnak tekintik – írja a Nyest. Orbán Viktor Helsinkiben fejtette ki a kérdésről a véleményét, amikor a finn kormányfővel, Jyrki Katainennel találkozott.