Olivér
5 °C
8 °C

Orbán: A finn-magyar nyelvrokonság ténykérdés

2013.05.13. 19:52

Orbán Viktor miniszterelnök szerint a magyar és a finn nyelv rokonsága történelmi tény, nem pedig véleménykérdés – idézi a finn Turun Sanomat lapot a Nyelv és tudomány blog. A cikk szerint az utóbbi időben Magyarországon többen kétségbe vonták a finnugor nyelvrokonság elméletét.

Tavasszal a magyar parlamentben a finnugor rokon népek napjáról szóló vitában a jobbikos Novák Előd vitatta a magyar és a finnugor népek rokoni kapcsolatát, Z. Kárpát Dániel pedig arról értekezett, hogy a finnugor elmélet „sötét íróasztalok mellett” született. A nyelvtudományi ezotéria azonban a kormánypártot is megfertőzhette: a vitában Németh Zoltán fideszes képviselő kijelentette, hogy „a nyelvrokonsággal kapcsolatban nincs kizárólagosan elfogadott álláspont”, mert a magyar vándorló nép volt, és számos más néppel került kapcsolatba.

Magyarországon vannak olyan nacionalista irányzatok, melyek újraírnák a történelmet, és a finnugor nyelvrokonságot a szocializmus idejéből származó kitalációnak tekintik – írja a Nyest. Orbán Viktor Helsinkiben fejtette ki a kérdésről a véleményét, amikor a finn kormányfővel, Jyrki Katainennel találkozott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?