Ez a poszt a következő Percről percre része:

Kövér László megint bedurvult

A házelnök visszadobott egy interpellációt, majd elvette a szót és keménykedett az MSZP-s Tóbiás Józseffel. Kósa Lajos meg hajdúbétezett egy jóízűt.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Napirend előtt Harrach Péter altatja képviselőtársait az Európa-nap kapcsán kifejtett történelmi elmélkedéseivel, majd Tóth Csaba kevésbé fennkölt módon megejti szokásos trafikbotrányos felszólalását. Az öt gyereket nevelő KDNP-s Tarnai Richárd „Családi kör″ címmel tervez napirend előtti felszólalást, reméljük, gondoljuk, hiába reménykedünk abba, hogy a rezsicsökkentés helyett egy jó kis scrabble-partiról fog beszámolni nekünk. Rogán Antal a megszorí... takarékossági intézkedések miatti zárolásokat magyarázza meg. A jobbikos Volner János pedig fideszesebb lesz még Rogánnál is, mert ő egyenesen visszavágást követel az EU-tól elszenvedett büntető sérelmekért.

  • A szocialisták interpellációikban nem akarnak bonyolult kérdéseket feszegetni, Tóbiás József a gyorsvonati pótjegyről, Nemény András a „rokkantak, kismamák és fiatalok″ háta mögé búvó kormány trafikügyeiről, Gúr Nándor pedig a szerinte hároméves csúcson álló munkanélküliségről kérdezi – vagy „kérdezi″ – az illetékes minisztériumot.

  • A Jobbik legalább egy értelmesebb kérdést is fel bír vetni, Kepli Lajos a zöldgazdaság beindításáról és az erre szánt forrásokról kérdezi majd a gazdasági tárcát. De Zagyva György Gyula már visszatér a régi lemezhez, ezúttal a parkolási összefonódások miatt követeli a va-ló-di el-szá-mol-ta-tást.

  • Harrach Péter felolvas egy fogalmazást az Európai Unió kezdeteiről, amiben kijelenti, hogy a Fidesz minden egyes képviselője „szereti Európát″, de nem szereti a drogliberalizációs és „alternatív családmodelleket″, melyeket sokan képviselnek Brüsszelben.

  • Hol is vegye fel a Harrach által kigombolyított fonalat? Németh Zsolt szerint nagy erővel folyik az Európa jövőjéről szóló vita, melyben az európai értékekről is szó van. Ezért kell szerinte visszafordulni az EU kereszténydemokrata alapítóinak örökségéhez.

  • Mert most volt Európa-nap, ami valójában május 9-re esik (csak ekkor ugye nem volt parlamenti ülés).1950-ben ezen a napon hozta nyilvánosságra Robert Schuman francia külügyminiszter az azóta Schuman-deklarációként híressé vált tervét, mely szorgalmazta a német szén és a francia vasérc közös kitermelésén-feldolgozásán alapuló ipari intergrációt.

    És ebből a szikár, szürke gazdasági racionalizációs ötletetből szökkent szárba az az Európai Unió, melyről most Harrach és Németh Zsolt kellemesen elbeszélgetnek.

  • Vivivane Reding és Rui Tavares a reakciók alapján igazi mumusokká váltak a Fidesz-frakcióban. Hörgés és fújolás kíséri említésüket. A helyükben biztosan nem ide jönnék fogorvoshoz vagy ízületi kezelésre!

  • Tóth Csaba nem lepődik már meg semmin, de azért azon mégis meglepődött, hogy országgyűlési képviselőként sem tudott betekinteni a trafikpályázatokban. A szocialista képviselő már csak azt várja, mikor bukkan fel a pentito, az olasz maffia közismert bűnbánó alakja.

  • „Nem a dohánykoncesszió a botrány, hanem Önök a botrány″ – vág vissza nem éppen lehengerlő módon Fónagy János Tóth Csabának. Az államtitkár szerint a szocialisták nem a valódi problémákkal foglalkoznak. Úgy tűnik, a kormány körömszakadtáig ragaszkodik ahhoz, hogy trafikügyben minden törvényesen ment végbe, Fónagy nem is érti, miért nem örül neki az MSZP.

  • Rogán szerint Magyarország kiválóan teljesít, de Brüsszel meg akarja torpedózni a rezsicsökkentést, és a multik nyomására rééééémítő megszorításokat akar keresztülnyomni. Óriási szerencse, hogy a kormány nem hátrál, visszafizeti az adósságot és a multikkal fizetteti meg a válság árát, nem ám az emberekkel. Ha az Unió nem látja be, milyen jók vagyunk, akkor Rogán szerint egyértelmű, hogy Magyarország ellen nem túlzottdeficit-, hanem „rezsieljárás″ folyik.

  • A Rogán-féle robotszövegre válaszolva Cséfalvay Zoltán államtitkár sokkal okosabban érvel: a francia halasztás példáját felhozva szerinte az EU-ban nem közgazdasági, hanem politikai kérdés a túlzottdeficit-eljárás. Szerinte hazánkban egy sikeres fiskális konszolidácíó zajlott le, amiről már csak az Unió igazoló pecsétje hiányzik.

  • Érdekes egy társaság ez a Jobbik, míg földügyekben jól átlátják azt, hogy a kormányzati „földetazembereknek″ jelszó mögött milyen egyszerű maffiaérdekek működtetik a kormányt, addig az uniós témákban elképesztő naivitással szidják Brüsszelt, mely mintha saját szórakoztatására írná elő az újabb- és újabb megszorító csomagokat. Ezúttal Volner Jánostól halljuk ezt.

  • A napirend előtti felszólalások végeztével azért jegyezzük meg, hogy az MSZP vezetése – óriási európéerségét demonstrálandó – ki tudott repülni Brüsszelbe egy kihelyezett elnökségi ülésre, de egy nyomorult tóbiásjózsefnyi felszólalást nem bírt szánni az Európai Unió születésnapjára.

  • Szilágyi György témája nem esett az interpellációjának címzettéje, Varga Mihály kompetenciája alá. Szigor.

  • Tóbiás József a szociális megszorításokról értekezik, mire a mai napra eléggé felkeményedett Fónagy János azt találta mondani, hogy az MSZP-kormányok „pofán nyomták az utazóközönséget″ az áremelésekkel. Bejelenti azt is, hogy míg a hosszú távú vonalakon valóban lesz áremelés, az alacsony komfortfokozatú, rövid távú vonalakon 15 százalék csökkentés várható július 1-től. Őszintén reméljük, hogy ez a balatoni tömegnyomor-járatokra is vonatkozni fog!

  • Tóbiás egészen addig szinte ordítva kéri számon Fónagy jelzőjét, amíg le nem jár a viszontválaszra járó ideje, és Kövér ki nem kapcsolja a mikrofonját. A házelnök szerint az MSZP-snek nincs oka a kiabálásra, mert interpellációjában ő is durva kifejezésekkel élt. Kövér szerint jó lenne, ha ehhez a stílushoz rendelne egy fröccsöt, de még jobb lenne, ha emberhez méltóan viselkedne.

  • Apáti István a büntetések szigorítását követeli, úgy általában. A jobbikos képviselő nem is lenne jobbikos képviselő, ha nem pedzegetné a halálbüntetés kérdését is. Az egyetlen dolog, amire felkapjuk a fejünket, hogy interpellációját a „várom mellébeszélés-mentes válaszát″ kívánsággal zárja.

  • A leghálásabb kormánypárti feladat, amikor egy kormányzati szereplőnek a Jobbik kocsmai szintű „jogi″ érvelését kell cáfolnia. Ez a jutalomjáték most Répássy Róbertnek jutott.

  • Úgy tűnik, a Fidesz nem tartja elég ütősnek a Portik-Laborc-ügyet, mert most a feltűnően szétcsúszott Kósa Lajos inkább a Hajdú-Bétről interpellálja a kormányt.

  • A kormányzati öninterpelláción túljutva a szocialista Lukács Zoltán visszavezet minket a trafikpályázatok akolmelegébe. Ő az esetleges üzleti tervek és a változó forgalmazható termékek oldaláról járja körül a témát. Már előre várjuk, a felspannolt Fónagy őt mivel fogja ledorongolni!

  • De úgy tűnik, Fónagy belefáradt abba, hogy állandóan azt kell ismételgetnie, hogy fiatalkorúakdohányzásánakvisszaszorítása... blablabla... mindenbentörvényes... blablabla... egyenlőfeltételek... blablabla... Szegény csak ledarálja az elé írt szöveget, és megkönnyebülten leül. Azért válaszát megszavazza a mögötte álló kormánytöbbség, sőt, még tapsot is kap.

  • Zagyva György Gyula a parkolási anomáliák sértettjeinek interenetes panaszaiból nyújt át egy csokrot, melyben feltűnően sokszor szerepel a „sarc″ szó, valamint Fürst György milliárdjai és luxusautói. Erre is Fónagy válaszol, aki lényegében felolvassa a parkolóautómaták használati utasítását. Mindegy, válaszát így is elfogadják, ráadásul láthatólag Zagyvát is egy lépéssel közelebb löki az agyvérzéshez.

  • Akikről látszik, hogy a „profithajhászás″ szót már képtelenek kimondani, a szemét fideszes beszédírók viszont mégis ezt adják a szájába. Elvégre kell valaki, aki műfogsorával és reszkető hangjával hitelesíti a nyugdíjasok előtt a kormányt! Ez a valaki most a KDNP-s Varga László.

  • Mikor Nemény András interpellációjának címe mindennél többet elárul: „Rokkantak, kismamák, fiatalok háta mögé bújva is látszik a mutyi″.

  • De mintha Fónagy – igen, megint ő – teljesen ugyanazt a szöveget olvasná fel Demény Andrásnak, mint amit pár perce Lukács Zoltánnak adott elő. Ha a sajtó tudósítóit nem száműzték volna egy levegőtlen szobába, akkor most a karzatról odakiáltanék az államtitkárnak: lapozz, János!

  • A jobbikos Kepli Lajos arra emlékezteti a kormányt, hogy a törvény szerint a szén-dioxid kvótából befolyó összeg felét a zöld gazdaságra és az éghajlatváltozás elleni küzdelemre kellene fordítani. Azonban hiába jelent meg egy 5,2 milliárd forintos tétel a 2013-as költségvetésben, ennek elköltéséről még május elején sem rendelkezett a gazdasági tárca.

  • Megint csak Fónagy János az interpelláció címzettje, aki látható megkönnyebbüléssel áll fel, végre nem ugyanazt a három bekezdést kell felolvasnia. Ettől még persze nem válaszol egyenesen a jobbikos interpellációra, sőt sehogy se. Úgy tűnik, a minisztérium vagy megfeledkezett a zöld feladatokra szánt pénzről, vagy elköltötte azt. Netán – de erre gondolni sem merünk –Brüssszelben egy családellenes multilobbista zároltatta az 5,2 milliárdot.