Nem zárta be a kocsit, 10 ezerre büntették – mégsem

2013.05.13. 16:42

Mégsem kell tízezer forintot fizetnie annak a 72 éves szegedi férfinek, aki nem húzta fel a kocsija ablakát és elfelejtette bezárni az autót. A rendőrség ugyanis eltörölte a büntetését.

A férfi éppen a Szeged Plázában vásárolt, mikor egy biztonsági őr odalépett hozzá, és figyelmeztette, hogy rendőrök állnak az autójánál. A rendőrök tízezer forintra büntették a járművét őrizetlenül hagyó férfit, a május 3-án kirótt helyszíni bírságot azonban a rendőrség hétfőn „hivatalból eljárva” visszavonta.

Az Index kérdésére, hogy miért döntött így a rendőrség, ha valóban szabálysértés történt, Szenti Szabolcs, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője csak annyit mondott: „az illetékes rendőri vezető így döntött”.

Az Index további tájékoztatást kért a rendőrségtől, hogy a hasonló esetekben hogyan szoktak eljárni: automatikusan jön a pénzbírság, vagy meg lehet úszni egy figyelmeztetéssel is. Megkeresésünkre ezidáig nem kaptunk választ.

Elvileg szabálysértés

Az üggyel kapcsolatban Szenti Szabolcs korábban a delmagyar.hu-nak azt nyilatkozta, hogy a jármű őrizetlenül hagyása szabálysértésnek minősül, még akkor is, ha az autósok csak a kánikula miatt hagyják résnyire nyitva az ablakot.

„A járművet őrizetlenül hagyni abban az esetben szabad, ha a vezető gondoskodott arról, hogy a jármű önmagától el ne indulhasson, és illetéktelen személy azt el ne indíthassa. Ennek módja lehet a kézifék behúzása, a kerék kiékelése vagy az autó sebességváltó bekapcsolása. Az illetéktelenek személy általi elindítás megakadályozásáról a vezető akkor gondoskodott, ha a jármű ajtaját, ablakait bezárta, a gyújtáskulcsot kivette, a kormányzárat bezárta, vagy bármely más módon az elindítást megakadályozta." – közölte korábban a rendőrség.

Más is megúszhatná

A tavaly áprilisban hatályba lépett új szabálysértési törvény egyébként a közeljövőben módosulhat: a javaslat szerint könnyítenék többek között a fiatalkorúak által elkövetett szabálysértések büntetési tételeit, illetve „nagyon csekély súlyú szabálysértés esetén” mindenki megúszhatná egy szóbeli figyelmeztetéssel – közölte a kormány videóüzenetében Magyariné Nagy Edit, a BM helyettes államtitkára.

Szintén megnyílna a pénzbírságok visszafizetésének, illetve a kártalanításnak a lehetősége is perújítás esetén, vagy amennyiben az Alkotmánybíróság így dönt. A többek között a fenti módosításokat is tartalmazó törvényjavaslatot múlt pénteken terjesztették elő a parlamentnek.