Trafikügy: Navracsics büntető-feljelentésekre bátorít

2013.05.14. 10:58 Módosítva: 2013.05.14. 18:34
Navracsics Tibor kormányfő-helyettes szerint nem szerencsés, ha állami pályázatok során a döntéshozók saját hozzátartozóikat hozzák helyzetbe. A miniszter azt mondta: feljelentést kell tennie annak, aki a trafikpályázatok során hivatali visszaélésre utaló információ birtokába jut. A Fidesz arra vár, hogy a közvélemény-kutatások alapján kiderüljön, volt-e hatása a botránynak a párt népszerűségére.

„Nem vagyok híve annak, hogy valaki rokonait üzletrészhez juttatja, vagy visszaél egy olyan pozícióval, amelynek révén üzletrészhez juttatja (a hozzátartozóit)” – mondta a Hír TV-nek a trafikbotrányról Navracsics Tibor kormányfő-helyettes.

A politikus arra biztatott: ha valaki hivatali visszaélésre, korrupcióra utaló információ birtokába jut, akkor tegyen feljelentést, ezeket az eseteket pedig ki kell vizsgálni. Arra a kérdésre, hogy ezt elmondta-e kormányülésen vagy frakcióülésen is, azt válaszolta: volt már olyan fórum, ahol ezt a véleményét szóvá tette. Volt, aki odafigyelt a véleményére, és volt olyan is, aki nem annyira – tette hozzá a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Eltorzították

A Hír Tv internetes oldala és a Magyart Nemzet online kiadása a politikus kijelentéseiről úgy számolt be, hogy Navracsics büntetőjogi felelősségre vonást sürget az ügyben, és erről már több frakció- és kormányülésen is beszélt.

Az Indexnek Navracsics elmondta, a Magyar Nemzet teljesen eltorzította a tévényilatkozatban elhangzott kijelentéseit. Elismerte, hogy volt olyan fórum, ahol a dohányárusítási koncessziók kérdésköre szóba került, és ahol ő valóban elmondta álláspontját, de az nem igaz, hogy a kormány és a frakció ülésein is büntetőjogi fellépést sürgetett volna. Navracsics a trafikokról szóló fideszes belső vitákról nem kívánt többet mondani.

„Ne a szocik győzzenek″

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. április végén hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. Az üzemeltetési jogokat több esetben politika- és CBA-közeli vállalkozók nyerték el. Több esetben pedig annak a Continental dogánygyár a munkatársai nyertek, akik részt vettek a trafiktörvény előkészítésében. Miután kihirdették az eredményt, Lázár János miniszterelnökségi államtitkár benyújtott egy módosítót, amelyben két és félszeresére emelné a boltok árrését.

A hvg.hu múlt héten arról írt, hangfelvétel bizonyítja, hogy Szekszárdon a helyi Fidesz egyenként végig vette, ki ismeri a dohányboltra pályázókat. Horváth István szekszárdi fideszes polgármester a felvétel szerint azt mondta: „ne a szocik győzzenek″.  Horváth később azzal védekezett, hogy nem formális találkozón egyeztettek, hanem egy spontán beszélgetésen volt szó minderről.

Nem volt kritika

Az Index által megkérdezett kormánypárti politikusok arról beszéltek, hogy a trafikügy a korábbi frakcióüléseken mindössze egyetlen alkalommal került szóba. Múlt hétfőn Rogán Antal frakcióvezető beszélt arról, hogy valamilyen formában, a későbbi pályázatokon kompenzálni kell azokat az embereket, akik korábban trafikok működtetéséből éltek, de az áprilisi pályázatokon nem nyertek.

A frakcióüléseken kritika – a résztvevők szerint – nem hangzott el. Az egyik ismertebb kormánypárti politikus az Indexnek azt mondta: a földpályázatoknál korábban előfordult, hogy a Fidesz-frakció összesítést kért a témában. Például arra voltak kíváncsiak, hogy megállják-e a helyüket Ángyán József fideszes képviselő szavai, miszerint több esetben is előfordult, hogy a kormánypártokhoz közel álló emberek nyertek a földpályázatokon. Ilyet a trafikpályázatok esetén azonban nem kértek a képviselők – tette hozzá a politikus.

Várják a közvélemény-kutatásokat

Az Indexnek nyilatkozó képviselők csak azt tartanák problémának, ha kiderülne, hogy a bíráló bizottság hozzátartozói is nyertek a pályázatokon. (A tendert lebonyolító Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) azonban eddig nem hozta nyilvánosságra, hogy kik voltak a bíráló bizottság tagjai. Az Index ezzel kapcsolatban kereste is a tárcát, az NFM azonban elutasította az erre vonatkozó adatok kiadását.) A képviselők kételkedtek abban is, hogy a helyi Fidesz-vezetők a bíráló bizottságtól kapták volna meg a pályázók listáját.

A sajtóban érzékelhető hetek óta tartó botrány ellenére lényegében nagy csend övezi a témát – állították az Indexnek nyilatkozó képviselők. Szerintük a Fidesz vezetése arra vár, hogy a közvélemény-kutatások alapján kiderüljön, valóban volt-e hatása a párt népszerűségére, vagy csak átmenetinek tekinthető a téma körüli izgalom. A politikus szerint azonban semmilyen formában nem merült fel, hogy a visszatáncolnának az ügyben.