Diplomataautó-bűnözéssel szállnak szembe Budán

2013.05.15. 16:36

Kedden számolt be Váczi János, a XII. kerület alpolgármestere arról, hogy a tilosban parkoló diplomatákat ezentúl nagy kék matricákkal figyelmeztetik a kerületben. „Két hete a Szarvas Gábor úti közértben vásároltam, amikor egy kék, DT rendszámú kocsi elől kellett elugranunk, amely négy kerékkel jött a járdán, majd leparkolt a közért bejáratánál, teljesen ellehetetlenítve a gyalogosforgalmat″ – írja Váczi, hogy miért döntöttek a matricázás mellett.

A Szarvas Gábor úti közért a Google utcatérképén
A Szarvas Gábor úti közért a Google utcatérképén
Fotó: Google Streetview

Az alpolgármester szerint régóta probléma az, hogy a diplomata rendszámú autók nem tisztelik a KRESZ-t: „a buszsávban előzik a sort, vagy a járdán, füvön parkolnak le”. A matrica ötletét Angliából és Németországból vette az önkormányzat, ahol a biciklik vagy gyalogosok útját elálló autósok kapnak élénk színű feliratot.

„Megvizsgáltuk a diplomáciai mentességről szóló bécsi egyezményt és szerintünk ez nem sérti a diplomaták jogait. Azt reméljük, hogy diplomatakörökben elterjed az új szabálynak a híre és visszatartó ereje lesz” – mondta az alpolgármester.

Valki László nemzetközi jogász szerint egy matrica felragasztása nem sérti a nemzetközi jogi előírásokat. „Ha a diplomáciai gépkocsi tilosban parkol, akkor voltaképpen visszaél azzal a joggal, amelyet a  diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi szerződés biztosít a számára. A szerződés ugyanis nem mentesíti a diplomáciai képviselet tagjait a fogadó állam közlekedési vagy parkolási szabályainak betartása alól, hanem csupán eljárásjogi mentességet biztosít a számukra” – mondta el a jogász.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy a tilosban parkoló gépkocsikat nem lehet lefoglalni vagy elszállítani, a parkolási díjat helyben vagy utólag behajtani, a gépkocsivezetővel szemben szabálysértési eljárást indítani stb. Ha a matricát „ésszerű időn belül” el lehet távolítani, ez egy megengedhető intézkedés a jogász szerint.

Máshol is probléma

A diplomaták máshol is össze-vissza parkolnak: 2011-ben New Yorkban tizenhét millió dollárnyi parkolójegyet és büntetést nem fizettek meg, Londonban tavaly 58 millió font (20 milliárd forint) forgalmi díjjal voltak adósak a diplomáciai képviseletek. New Yorkban különösen sok a diplomata, mivel itt van az ENSZ központja, itt tartják az őszi közgyűléseket is, ahol a Föld szinte minden állama képviselteti magát.

A legtöbb parkolási díjjal tartozó országok New Yorkban (2012)

  • Egyiptom – $1,929,142
  • Kuvait – $1,266,901
  • Nigéria – $1,019,998
  • Indonézia – $692,200
  • Brazília – $608,733

A nagykövetségek a diplomáciai mentességükre hivatkozva nem fizetik meg a díjakat. Jellemzően a korrupt országok diplomatái azok, akik kevésbé tisztelik a parkolási szabályokat New Yorkban, mutatta ki egy tanulmány. Többnyire azok az országok gyűjtötték a legtöbb parkolási bírságot, amelyek „előkelő” helyezést értek el a Transparency International korrupciós listáján.

A tanulmány rámutatott arra is, hogy a kezdő diplomaták jobban tisztelik a közlekedési szabályokat, de ahogy egyre magabiztosabban mozognak New Yorkban, 8-18 százalékkal több parkolási szabályt szegtek meg.

Megpróbálják meggyőzni

Mivel a diplomatákat a mentességük miatt nem lehet megbüntetni, vagy az autójukat elszállítani, nehéz az ilyen szabálysértések elleni fellépés. New Yorkban és Londonban nem a diplomatával szemben lépnek ezért fel, hanem a küldő államoktól próbálják meg behajtani az összeget.

2002 óta az amerikai segélyekből visszatartják a kifizetetlen parkoló díjakat, Londonban pedig az országok tartozásának részeként kezelik ezeket az összegeket, valamint az angol külügyminisztérium „megpróbálja meggyőzni a diplomatákat, hogy rendezzék a tartozásukat.”