Béla
8 °C
15 °C

Rogán kerülete havonta bünteti Csipakot

2013.05.15. 13:23
Három éve 40 milliárdos beruházást tervezett Csipak Péter cége az V. kerületi Bécsi utcába. A Zeppelin-hotelt azonban megtorpedózták, az építő cég pedig az elmúlt hónapokban a visszamaradt romhalmazok és rongyos védőhálók miatt közel egymilliós büntetést kapott az önkormányzattól.

Az Index információi szerint két hónap leforgása alatt kétszer rótt ki eljárási bírságot a Bécsi utca és a Harmincad utca sarkán álló épület miatt az Immobilia Real Estate Kft.-re a belvárosi önkormányzat.

A kerület februárban azt kifogásolta, hogy a beruházó cég, amely korábban egy gigantikus, öt háztömböt is magába foglaló ingatlankomplexumot tervezett felhúzni a területen, nem teljesítette a 2010 óta lezárt, állványokkal körbevett épületekkel kapcsolatban hozott határozatot.

A védőhálóval borított épület a Google utcatérképén
A védőhálóval borított épület a Google utcatérképén
Fotó: Google Streetview

A Rogán Antal polgármester által vezetett önkormányzat ezért először 400, majd az elmúlt napokban újabb 500 ezer forintos bírságot szabott ki a cégre.

A legutóbbi vizsgálat szerint az Immobilia Kft.-nek le kellene cserélni a szakadt védőhálókat, el kellene takarítania a keletkezett romokat, és le kellene zárnia az el nem bontott épületek nyílásait. A kerület véleménye szerint a három éve még 40 milliárd forintosra taksált beruházás időközben lerobbant helyszíne már a gyalogos forgalom biztonságát veszélyezteti.

A beruházó cég 2010-ben ugyan megkapta a munkák elindításához szükséges hatósági engedélyeket, ám először az V. kerület feküdt keresztbe és nem adta meg a bontási engedélyeket, majd a Fővárosi Bíróság is megsemmisítette az első és másodfokon kiadott elvi építési engedélyeket. A cég ezért 2011-ben kénytelen volt bejelenteni, hogy eláll az „Új városközpont″ fantázianevű üzlet-iroda-szálloda komplexum megvalósításától, amelynek 50 méter magas tetején egy szivar alakú szálloda, Zeppelin-hotel létesült volna.

Az Immobilia Real Estate azóta nem áll túl jól: a cégnyilvántartás szerint költségvetését 15 milliárdos kötelezettségek terhelik, de közben több mint 143 millió forintos veszteséget is termelt 2011-ben. Veszteséges lett a céget tulajdonló vagyonkezelő részvénytársaság, a Csipak Befektetések Zrt. is.

A beruházás sorsával kapcsolatban megpróbáltuk megkérdezni Csipak Pétert, ám a vállalkozó egyelőre nem válaszolt megkeresésünkre.

A saját házát építő cége is csődben van

Csipak Pétert két éve még a leggazdagabb magyarok között tartották számon, a 2011-es listán 14 milliárd forintra tették a vagyonát. A félresikerült Zeppelin-beruházás és a természetvédelmi területre átnyúló magánvillája miatt karrierje komolyan megzökkent. Korábban az Index írta meg, hogy Csipak 1800 négyzetméteres, II. kerületi Cirbolya utcai villájának hatállásos garázsa és a felhajtó, összesen mintegy 900 négyzetméter a védett állami erdő területén létesült. A II. kerületi önkormányzat 2011-ben bontási határozatot adott ki. A rendőrség tavaly vádemelést javasolt az ingatlanvállalkozó ellen a természetvédelmi terület engedély nélküli beépítése miatt. A cége, amit a ház építésére hozott létre, tavaly csődeljárás alá került.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!