Nagyon titkosan épül újjá a fél Belváros

2013.05.16. 21:04 Módosítva: 2013.05.16. 23:12

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű üggyé nyilvánította a kormány a budapesti V. kerületi Olimpia Park és a környező utcák teljes körű felújításának építési beruházásaival összefüggő közigazgatási hatósági ügyeket. Egyben úgy döntött, hogy a beruházáshoz nem kell úgynevezett európai uniós közbeszerzés; ahogy a hivatalos megfogalmazás szól: a beruházás során nem kell alkalmazni a közösségi beszerzések eljárási szabályait.

A kormányhatározat szerint ugyanis a közbeszerzés olyan információk átadására kötelezné Magyarországot, amelyek felfedése ellentétes az alapvető állambiztonsági érdekkel. A kiírás szerint a kapcsolódó építési beruházások, árubeszerzések és szolgáltatások is mentesülnek a közösségi beszerzési eljárás alól.

A belvárosi projekt az Olimpia Park, a Széchenyi rakpart, a Balassi Bálint utca, a Falk Miksa utca, a Markó utca, a Stollár Béla utca, a Balaton utca, a Nagy Ignác utca, a Bihari János utca és a Bajcsy-Zsilinszky út érintett szakasza által határolt területre vonatkozik.

Rogán Antal, az V. kerület polgármestere tavaly októberben jelentette be, hogy a Kossuth tér rekonstrukciójával egyidőben az önkormányzat önerőből megújítja az Olimpia Parkot. A park némileg nagyobb lesz a mostaninál, tematikája az olimpia marad. A polgármester akkor azt is elmondta, hogy belekezdenek a környék megújításába is, az ottani utcák 2014-re kaphatnak új arculatot.