Lex Balettintézet: elkezdődött az egyeztetés

2013.05.16. 07:37

Terézváros polgármestere a napokban egyeztetett a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium és a főváros illetékeseivel a fel nem újított Andrássy úti paloták ügyében – írja a csütörtöki Magyar Nemzet.

Hassay Zsófia (Fidesz-KDNP) a lapnak elmondta: az alaptörvénnyel összhangban, kizárólag jogszerű megoldás készül a világörökségi területen pusztuló műemléki ingatlanok megmentésére. Ismertetése szerint már az első egyeztetésen kiderült, hogy a kérdés nem egyszerű, ugyanakkor kijelentette, hogy nem tárgyalnak semmiféle államosításról. Közölte, hogy a felújítási kötelezettség bevezetéséről további egyeztetések lesznek.

Orbán: Mondj egy ötletet, csinálok belőle törvényt!

Az Andrássy úton, az Operával szemben álló volt Balettintézet folyamatosan pusztuló épülete jelenleg egy portugál bank tulajdonában áll. Április végén, az új Mercedes buszok átadásakor Orbán Viktor a romos épület miatt panaszkodó Tarlós István főpolgármesternek azt mondta, hogy ha Tarlósnak van ötlete a palota megmentésére, ő kész "törvényt csinálni" belőle.

A Dechsler-palotaként is ismert épületet 1997-ben értékesítette 220 millió forintért a VI. kerület akkori vezetése. A tíz évvel későbbi izraeli tulajdonos 7,5 milliárd forintért adta tovább egy portugál cégnek.