Pénteken áll bíróság elé Portik Tamás

2013.05.16. 18:04

Pénteken kezdődik a Fővárosi Törvényszéken az 1996-os Prisztás-gyilkosság pere, amelyben Portik Tamás mellett egykori testőre, H. István, valamint ismerőse, F. Ferenc is vádlott. A büntetőperben az ügyészség nyereségvágyból, előre kitervelten elkövetett emberöléssel vádolja P. Tamást felbujtóként. H. István a vádhatóság szerint az emberölés tettese, másik vádlott-társa, F. Ferenc pedig a bűnsegédje volt.

A vádirat szerint P. Tamás az 1994 és 2000 között F. Attilával és D. Gáborral együtt az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. P. Tamás 1996-ban három ingatlan birtoklása miatt elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet szintén meghatározó alakjával Prisztás Józseffel, ezért annak érdekében, hogy végleg leszámoljon ellenlábasával elhatározta, megöleti őt.

P. Tamás az év október 28-án kézigránátot dobatott egy Prisztáshoz köthető budapesti autószalonra és a mellette lévő pizzériára. Majd rávette ismerősét, hogy anyagi ellenszolgáltatásért cserébe segítse Prisztás megölését azzal, hogy információt szolgáltat napirendjéről, tartózkodási helyéről, és megtervezték a gyilkosságot – áll a vádiratban.

P. Tamás bevonta testőrét, H. Istvánt és ismerősét, F. Ferencet. Utóbbi feladata az volt, hogy a bűntársaival történt előzetes egyeztetésnek megfelelően Prisztás Józsefet 1996. november elsején az emberölés kiszemelt helyszínére, a III. kerületi Ladik utcába csalja. Az emberölés végrehajtásával P. Tamás a testőrét, H. Istvánt bízta meg. F. Ferenc 1996. november elsején 11 óra körül Prisztás Józseffel együtt megjelent a helyszínen, ahol már várta H. István, aki fejbe lőtte az éppen az autójába beszállni készülő áldozatot. Prisztás perceken belül a helyszínen meghalt.

Sajtóhírek szerint a Prisztás-gyilkosságban a vád tanúi között több olyan ember is van, akit P. Tamás állítólag meg akart öletni. Több tanú védett. Az Index információja szerint az egyik védett tanú az Energol cég egyik volt tulajdonosa. Az eljárásban korábban eljáró ügyvédek közül több kiszállt az ügyből a tárgyalás megkezdése előtt.

Más ügyekben is sáros lehet

P. Tamás előzetes letartóztatását tavaly július 15-én rendelték el. Az NNI akkor azt közölte, hogy a Terrorelhárítási Központ összehangolt akció keretében öt embert fogott el több budapesti és vidéki helyszínen. P. Tamás mellett F. Ferenc, K. Tibor, H. István és L. János előzetes letartóztatását is elrendelték.

P. Tamást az 1996-os Prisztás-gyilkosság mellett az 1998-as Aranykéz utcai robbantással, valamint felbujtóként az egy évvel későbbi Seres-gyilkossággal is összefüggésbe hozták. Utóbbi 1999 áprilisában történt Tahitótfalun. A vállalkozó autójával haladt a településen, amikor egy motorkerékpárral két férfi mellé hajtott, majd egyikük több lövéssel megölte. A Seres mellett ülő olasz férfi a kórházba szállítás után halt bele sérüléseibe.

Bánáti Kristóf, Portik korábbi ügyvédje elmondta: védence megtagadta a vallomástételt, mert szerintük a gyanúsítás során nem mondták meg pontosan, hogy mikor tett Portik olyan kijelentést, amellyel felbujtott volna bárkit a gyilkosságra.

Az Aranykéz utcai robbantás a korábban titkos hangfelvételek áprilisban nyilvánosságra került leirata szerint a Portik-Laborc találkozón is szóba került: a Liszt Ferenc téri étteremben Portik azt mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatójának, szerinte a 98-as választásokat megelőző robbantássorozat önrobbantás volt, amely zsenialitásának is köszönhetően az MSZP megbukott. Ahogy arról korábbi cikkünkben beszámoltunk, úgy tudjuk, Portik pozíciója a kétezres évek végére meggyengült az éjszakában.