Schmitt: „A becsületem helyre állt”

2013.05.16. 13:44

Schmitt Pál volt államfő csütörtökön közleményben kommentálta annak a jogorvoslati eljárásnak az eredményét, amelyet a plágiumbotránya után, a doktori címének visszavonása miatt indított. „A Semmelweis Egyetem rektorához 2012. április 12-n benyújtott felülvizsgálati kérelmemre, valamint a Fővárosi Törvényszék korábbi határozata alapján felállított Jogorvoslati Bizottság által hozott jogerős, a Szenátus korábbi döntését felülíró határozat velem szemben etikai vétséget nem állapított meg; éppen ellenkezőleg: a Magyar Testnevelési Egyetemnek a doktori fokozat adományozására vonatkozó gyakorlatát és eljárását minősítette jogszabályba ütközőnek, továbbá etikailag kifogásolhatónak, ahogy az értekezést hivatalos eljárásra bocsátotta" – így értelmezi a közleményben az eredményt Schmitt Pál.

Schmitt kijelenti: „Ezen határozat alapján a becsületem helyre állt (sic!), a felülvizsgálati kérelmem eredményre vezetett." Azt, hogy mégis lemondott kisdoktori címe használatáról, így indokolja:
„A határozat megismerése után, tekintettel annak tartalmára, a tisztesség úgy kívánta, hogy egy akkor hibás egyetemi gyakorlat és eljárás alapján nekem ítélt kisdoktori címem használatáról az alábbi nyilatkozattal lemondjak."

Schmitt szerint a lemondó nyilatkozatot a Jogorvoslati Bizottság tudomásul vette, annak tartalmát nem vitatta. „Tekintettel arra, hogy a jogerős határozattal az ügy lezárult, őszintén remélem, hogy folytathatom munkámat a magyarság és az Olimpiai Mozgalom szolgálatában" – zárja a közleményt.

A Semmelweis Egyetem szerda délután számolt be a jogorvoslati eljárás lezárultáról. Az egyetem közleményéből azonban az derül ki, hogy a Jogorvoslati Bizottság nem csupán az egykori Testnevelési Egyetem eljárását találta "jogszabályba ütközőnek és etikailag kifogásolhatónak", hanem azt is megállapította, hogy „Schmitt Pál 1992-ben „Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése” címen benyújtott értekezése már a beadáskor sem formailag, sem tartalmilag nem felelt meg az 1985. évi I. törvény 111.§ (1) bekezdésében leírt követelményeknek és a Magyar Testnevelési Egyetem Doktori Szabályzatának".

A volt államfő nyilvánosságra hozta a lemondó levelét:


"Tisztelt Jogorvoslati Bizottság!

A tisztelt Jogorvoslati Bizottságnak a mai napon hozott I. sz. határozatára való tekintettel, amelyben a Magyar Testnevelési Egyetemnek a doktori (doctor universitatis) fokozat adományázására vonatkozó, nem jogszabályszerű gyakorlatát állapította meg, ezennel a doktor univ. cím használatáról lemondok azzal, hogy ezen törvénybe ütköző eljárásról nem volt tudomásom, a dolgozatomat jóhiszeműen, az akkori elvárásoknak megfelelően készítettem el és nyújtottam be.

Kérem a fentiek szíves tudomásul vételét.

Budapest, 2013. május hó 3.

Schmitt Pál"

A Semmelweis Egyetem közleményéből nem derült ki, hogy pontosan mikor zárult le a jogorvoslati eljárás, ugyanakkor a Schmitt Pál által nyilvánosságra hozott levél május 3-i keltezésű, és a levél szerint ezen a napon hozta meg határozatát a Jogorvoslati Bizottság. Ezek szerint bár a volt államfő ismerte az eredményt, azt nem hozta nyilvánosságra, hanem megvárta, hogy az egyetem számoljon be arról.

A Schmitt Pál által a Semmelweis Egyetem ellen közigazgatási határozat felülvizsgálata iránt indított perben a Fővárosi Törvényszék 2012. június 14. napján a felperes keresetlevelét idézés kibocsátása nélkül elutasította - közölte megkeresésünkre a Fővárosi Törvényszék.

A Törvényszék végzésében megállapította, hogy a felperes keresetében sérelmezett határozat a felek által sem vitatottan első fokú döntés, mely elleni jogorvoslat tárgyában az alperes nyilatkozata szerint jogerős döntés még nem született. Az eljárási törvény értelmében a bíróság a keresetlevelet idézés kibocsátása nélkül elutasítja, ha a pert más hatósági eljárásnak kell megelőznie - közölték. Mint írták, a bírósági felülvizsgálatra csak akkor kerülhet sor, ha a hatósági eljárásban a fellebbezésre jogosultak valamelyike a fellebbezési jogát kimerítette, vagy a fellebbezés törvény rendelkezései szerint kizárt.

A volt államfőről nem sokkal az egyetem közleményének kiadása előtt jelent meg egy cikk a Bors szerdai számában, amelyből kiderült, hogy Schmitt Pál motorozik, tárogatózik és sportversenyeken drukkol, még nem kezdett el dolgozni a PhD-fokozat megszerzésén, amit a lemondásakor megígért.