Zivatarlánc vert végig az országon

2013.05.17. 17:53 Módosítva: 2013.05.18. 10:35

Hidegfront vonult át az ország fölött, először a Kiskunság felett és Szegednél, majd a Dunántúlon is egyre többfelé alakultak ki zivatarok. Az Időképen élőben lehetett követni az eseményeket.

A radarkép szerint a szlovén-magyar határtól egészen Horvátországig lenyúló zivatarvonal állt össze. Nagyatádon másfél centis jég esett. Este nyolcra a zivatarláncot jelző vonal az Időkép térképén már elnyelte a Balatont, nem nagyon volt olyan település délnyugat-Magyarországon, ami kimaradt volna az áldásból. A viharzóna este 10 körül érte el a fővárost, ott is esett jégeső. Este fél 11 körül Szeged, 11 tájban pedig Békéscsaba felé tartott a vihar, miközben délkeleten is intenzív vihargócok alakultak ki.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az északkeleti megyék kivételével az egész országra citromsárga figyelmeztetést adott ki. Volt, ahol az intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 millimétert meghaladó csapadék is hullott. A Balatonnál másodfokú viharjelzés volt érvényben, fürödni szigorúan tilos volt. Mégis volt dolguk a vízimentőknek: felborult egy vitorlás a Balatonon, a hajóról három férfit mentettek ki. A Somogy megyei Balatonőszöd térségéből érkezett a riasztás a VMSZ zánkai központjába, a bajba került vitorlást és utasait egy másik hajóról vették észre, de a viharos időjárás miatt ők nem tudtak rajtuk segíteni, ezért riasztották a vízi mentőket – írta az MTI.

Az Időkép kalocsai webkameráin teljesen egyértelmű szupercella-struktúra volt felismerhető, falfelhővel és egyéb ismertetőjegyekkel, írta a Facebookon a szupercella.hu. Az olvasók folyamatosan küldték be az újabb és újabb, ijesztő felvételeket a szupercellákról. Olvasóinktól mi is várunk a viharról készült fotókat vagy videókat erre az emailcímre, köszönünk minden segítséget. Robin például az M6-oson, Szekszárd magasságában készítette a lenti videót. Ha a zivatar valamilyen következményéről (hömpölygő víz, jégdarabok) küld el nekünk felvételt, azt is hálásan fogadjuk.

Szupervella az M6-oson

Az országon pénteken végigsöprő zivatar miatt mintegy száz esethez riasztották a tűzoltókat - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szombat reggel. A legtöbb esetben a viharos szél által leszakított faágak, kidőlt fák miatt hívták a tűzoltókat, de sok helyen okozott problémát a hirtelen lezúduló nagy mennyiségű csapadék is.

A Baranya megyei Babarcon és Borsod-Abaúj-Zemplén megyében Szentistvánon kitelepítésre is szükség volt. Az utóbbi településen volt a legkritikusabb a helyzet, ahol összesen 17 házban keletkezett kár a vihar következtében. Számos helyen jelenleg is dolgoznak a katasztrófavédelem tűzoltó egységei.