Most jelentkezzen titkosügynöknek!

2013.05.17. 06:30

Státuszok üresedtek meg az Alkotmányvédelmi Hivatalnál, így idén nyáron gyorsított felvételi eljárásban lehet műveleti tisztnek jelentkezni – tudtuk meg a döntően kémelhárítással foglalkozó polgári nemzetbiztonsági szolgálat tájékoztatóján. Az  ELTE BTK-n tartott egyórás bemutatóból kiderült: már a kiképzés alatt fizetést kaphat, aki megfelel az alapfeltételeknek, azaz van diplomája és C típusú nyelvvizsgája, kifogástalan és erősen szabálykövető életvitelt folytat, elég mély az önismerete és nem túl magas a dioptriája.

A kifogástalan életvitel összetett fogalom, melybe az alkalomszerű alkohol- és droghasználat csak akkor fér bele, ha a jelentkező nem próbálja meg letagadni az interjún, az általános elv szerint ugyanis aki elfed valamit, az zsarolható lesz. „Aki nem szokott hajnalban részegen ébredni a Kálvin téren, az jelentkezhet, de persze azért ne csattanjon el napi négyszer a spangli a spájzban” – csillan meg toborzóink emberien lezser oldala. Hasonlóképpen megengedő a hivatal a házasságon kívüli szexuális kapcsolatokkal, bár alapvetően elvárás a rendezett családi háttér. Egy testesebb politológushallgató kérdése kapcsán megtudjuk: fizikai alkalmassági teszt nincs, de a jelentkezőket kemény pszichológiai rostán szűrik.

Az előadók szerint a megpályázható pozíciók legnagyobb előnye, hogy lehetőséget kapunk a haza szolgálatára, a munka pedig sokszínű, kiszámítható előmenetellel jár, sőt, állandó szakmai és személyiségfejlődésre ad lehetőséget. Mint megtudjuk, hosszú távon az lehet sikeres, aki hivatásaként tekint a feladatra, és nem az a célja, hogy „négy óra öt perckor letegye a tollat, mint egy átlagos önkormányzatnál”. (Fel is merül a kérdés, hogy tényleg a bölcsészkar-e a legalkalmasabb a toborzásra, ahova a mögöttünk ülő nyelvszakos érdeklődő például azért jött el, mert nem vették fel tárlatvezetőnek, de reméli, most majd rámosolyog a szerencse.)

Magyarország nemzetbiztonsági szolgálatainak felépítése

A nemzetbiztonsági szolgálatok polgári és katonai szolgálatokra oszthatók. Magyarországon a polgári nemzetbiztonsági szolgálat részei az Információs Hivatal, az Alkotmányvédelmi Hivatal és a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, a katonai szolgálatokhoz tartozik a Katonai Biztonsági Hivatal és a Katonai Felderítő Hivatal.

A polgári szolgálatok közül az Információs Hivatal formális feladatköre szerint „aktív szerepet játszik a nemzetközi és a hazánkat fenyegető terrorizmus, kábítószer-kereskedelem, illetve valutaspekuláció elleni harcban”, magyarul hírszerzéssel foglalkozik, döntően külföldön. Az Alkotmányvédelmi Hivatal fő profilja a kémelhárítás (bővebb leírás cikkünkben). A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat „nyílt és titkos információgyűjtést végez az erre felhatalmazott szervek kérésére”, vagyis háttérszervezetként segíti a többi szolgálat munkáját.

A sokszínűségre érdekes példákat hoznak az előadók: elmesélik, hogyan szúrták ki a hivatal munkatársai a Kamaz dömper-alkatrésznek álcázott tankmotorokat az ukrán határon, hogy szokták felivilágosítani egy csésze kávé mellett a sokat utazó magyar üzletembereket, kutatókat a „külföldi utakon tanúsítan magatartásról”, és hogyan léphetünk fel eredményesen az ipari kémkedés ellen. A Ronaldo-videókhoz kommentelve kommunikáló orosz kémek kapcsán megtudjuk, hogy a lebukott kémek sokszor csábítóan rövid börtönbüntetést kapnak az okozott kárhoz képest, bár toborzóink elmondják: az „emberi tényező így sem lehet elhanyagolható”. (Az előző példában említett Anschlagék lánya például 20 évesen tudta meg, hogy a szülei nem nyugdíjas osztrákok, hanem orosz kémek). Megtudjuk ráadásul azt is, hogy mindaz, amit nekünk elmesélhetnek, csak a jéghegy csúcsa, a kiképzés részben épp arról fog szólni, hogy hogyan lehet a nem nyilvános 80 százalékot titokban tartani egy életen át.

A sikeres felvételi és kiképzés után a jelentkezők szakosodnak: a főbb területek a kémelhárítás, gazdaságbiztonság, non-proliferáció, iparbiztonság és idegenrendészet. Az állandó önképzés elvárás, ehhez a hivatal biztosít minden szükséges szakfolyóiratot és információt. Működtetnek emellett egy ismeretterjesztő programot is, melynek részeként a hivatal például sajtókampányban népszerűsíti magát. A mi cikkünk, bár reméljük, sok leendő műveleti tisztet közvetít a titkosszolgálatokhoz, ettől a kampánytól függetlenül született. Legalábbis úgy tudjuk.

Mivel a megüresedett státuszokat már őszre be akarják tölteni, a sikeres felvételizők gyorsított eljárásban őszre már meg is kezdhetik próbaidejüket. A jelentkezők kötelező C típusú átvilágításon is átesnek, mely egyébként önmagában eltarthat több hónapig. Önéletrajzaikat az utanpotlas@mail.ah.gov.hu címre várják a pályakezdő titkosügynökök leendő felettesei, gyorsított eljárásban elemzőnek, titkosszolgálati kapcsolatteremtőnek és kapcsolattartónak, valamint műszaki munkatársnak lehet jelentkezni. A felvételi követelményekről itt olvasható részletes információ.