Óriási értékű műkincslopás Budapesten

Portfolio
2013.05.17. 14:28

Példátlan méretű műkincslopás ügyében nyomoz a rendőrség: valamivel több, mint félezer festmény és több tucat egyéb műtárgy tűnt el egy hete egy budapesti raktárból. A műtárgyak korábban a 2002-ben elhunyt neves műgyűjtő-műkereskedő Kovács Dezső birtokában voltak.

A műkincseket Kovács Dezső halála óta, örökösi jogviták miatt egy budapesti raktárépületben tárolták. A teljes hagyaték megközelítőleg fele tűnt el a múlt heti rabláskor. Az eltűnt műkincsek pontos listája ma került nyilvánosságra.

Az ellopott művek szerzői között Paál Lászlótól Szinyei Merse Pálig, Ferenczy Károlytól Mednyánszky Lászlóig, Gulácsy Lajostól Derkovits Gyuláig a 19. század és a 20. század első felének legtöbb kiemelkedő hazai mestere megtaláható. Ziffer Sándortól egy csendélet, Nemes Lampérth Józseftől egy női akt, Perlrott-Csaba Vilmostól a cézanne-i ihletésű Fürdőzők, illetve Ámos Imre Anna Margitról készített portréja szerepel az eltűnt kollekcióban.

A képre kattintva megnézheti a lopott műkincsek leltárát
A képre kattintva megnézheti a lopott műkincsek leltárát
Fotó: mutargy.com/

A gyűjtemény külföldi vonulatához többségében 16-18. századi német, osztrák, spanyol, flamand és olasz munkák tartoznak, köztük Tintoretto védetté nyilvánított irgalmas szamaritánusa és Veronese Szent Katalinja. A modern festészetet a külföldi anyagban Utrillo párizsi utcarészlete és Klimt grafikái képviselik. A körözött művek teljes listáját itt nézheti meg.