Feljelentették a piramisjátékkal gyanúsított diákokat

2013.05.18. 13:16

A Szegeti Tudományegyetem (SZTE) vezetése feljelentést tett a korábbi bölcsészkari HÖK-elnök, Mechler Ákos állítólagos visszaéléseivel kapcsolatban – írja a Magyar Nemzet.

„Az egyetem nem indít belső vizsgálatot vagy fegyelmi eljárást, mert a fegyelmi ügyek egy év alatt elévülnek. Megjegyzem, jelen esetben az intézményen túlmutató, bűncselekmények gyanúját is felvető ügyről van szó. Mivel nyomozati jogkörünk nincs, ismeretlen tettes ellen feljelentés tettünk” – mondta el a lapnak Szabó Gábor rektor.

A lap értesülései szerint Mechler Ákos már nem tagja a kari hallgatói önkormányzatnak, és már az egyetemnek sem hallgatója. Tavaly júniusban 14 félév után szerzett történelem alapszakos diplomát, de informatikus és könyvtár szakon még most is tanul, habár passzív státuszban.

Fizess, vagy mondj le a filmklubodról!

Az ügy úgy robbant ki, hogy egy a HVG-hez került hangfelvételen Mechler Ákos, a szegedi bölcsészkar 2010/2011-es elnöke győzköd két filmklubos diákot, hogy lépjenek be a Dél-alföldi Hallgatói Mozgalom Egyesületbe. Ha belépnek, fizetést kapnak a HÖK-től, ennek tíz százalékát kell „felfelé” befizetni. Mechler arra is buzdítja a két hallgatót, hogy szervezzenek be „maguk alá” öt-öt diákot.

Az egyik diák rákérdezett, hogy mi lesz, ha mégsem akar tag lenni. „Akkor nem tudod a filmklubot tovább csinálni. Hiába, én ezzel nem tudok mit csinálni, ez így lesz” – nyomatékosította Mechler a belépés szükségességét.

Az egyesület a vádakat közleményben tagadta. „Egyesületünk, nem végzett sem csoportos, sem jutalékos toborzást, egységes tagdíj van megállapítva. Ugyanakkor rögzíteni kívánjuk, hogy nem törvénybe ütköző, és bevett gyakorlat nagyobb egyesületek és szakszervezetek működésében, hogy a tagok toborzását végző személyeknek jutalékot fizet egy szervezet, vagy a fizetés százalékában határozzák meg tagdíjukat” – írták.