Veszélyes szállítmányokat kerestek: 130-at találtak

2013.05.18. 11:48 Módosítva: 2013.05.18. 12:03

Öt megyében és a fővárosban tartott összehangolt közúti ellenőrzéssorozatot több hatóság május 14-16. között, az akcióban több mint 600 esetben intézkedtek és 4,63 millió forint bírságot szabtak ki - közölte a katasztrófavédelem szombaton.

Az ellenőrzések célja az volt, hogy felderítsék a nemzetközi és belföldi illegális veszélyes és nem veszélyes szállítmányokat, feltárják a rejtett vagy szabálytalan veszélyesáru-szállítmányokat, különös tekintettel a külföldről Magyarország területére belépőkre.

A "DISASTER-ADR" elnevezésű akcióban Budapesten, Baranya, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron és Zala megyében, összesen 76 helyszínen tartottak ellenőrzéseket. Ezekben a katasztrófavédelem mellett a rendőrség, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal és a Nemzeti Közlekedési Hatóság, valamint a fővárosi helyszíneken a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal is közreműködött. Az ellenőrzésekben 1641 szakember vett részt.

Az akció során összesen több mint 4365 járművet vizsgáltak meg a hatósági szakemberek, ezek közül 756 jármű szállított az ADR hatálya alá tartozó veszélyes árut. A hatóságok együttesen több mint 600 esetben, vagyis az ellenőrzött járművek 14 százalékánál intézkedtek.

A három nap alatt több mint 130 féle szabálytalanságra derült fény. Hét bírságoló határozatot adtak ki az ellenőrök, összességében 4,63 millió forintnyi bírságot szabtak ki. A többi szabálytalanság esetében a közigazgatási hatósági eljárás szabályainak megfelelően erre ezt követően kerül sor.