Hétvégére elromlik a kellemes idő

2013.05.20. 08:53

A viharos szél okozta károk miatt riasztották a legtöbbször a tűzoltókat a vasárnap délután kezdődött zivatarok alatt. Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője szerint a tűzoltók körülbelül 80 riasztást kaptak; többnyire kidőlt fák, leszakadt faágak és épületkárok miatt vonultak ki. A Fejér megyei Bicskén egy embert ki kellett telepíteni az otthonából, mivel a háza egyik fala kidőlt, és az épület lakhatatlanná vált.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfőre sem heves zivatar, sem felhőszakadás miatt nem adott ki figyelmeztetést. Délután és este északnyugaton, főként az Alpokalján és a Kisalföldön kialakulhat zivatar, amelyet óránként 60-80 kilométeres sebességű szél, esetleg jégeső kísérhet. Heves zivatar, amelyet 90 kilométer per óra feletti széllökések, illetve nagyobb jégdarabok jeleznek, nem várható.

Lehűlést hoz a hétvége

Hétfőn a legmagasabb nappali hőmérséklet 20 és 25 fok között alakul, késő estére 14-19 fok várható. A Balatonon gomolyfelhős-napos időre számíthatunk, délutánra futó záporok is kialakulhatnak. A délnyugati szél gyakran megélénkülhet, akár erős széllökések is előfordulhatnak. Délutánra 20-21 fok várható, a tó vize Siófoknál 17 fokos.

Kedden alapvetően napos idő várható, de sok gomolyfelhő alakul ki. Emiatt főleg az ország északi felén, estére délnyugaton is sokfelé lehet számítani záporokra, gyenge zivatarokra. A hőmérséklet 20-24 fok körül alakulhat.

Szerdán változékony felhőzetre számíthatunk, délen és délkeleten záporokkal és zivatarokkal. A levegő 19-24 fok közé melegethet. Csütörtökön marad a felhős idő, többfelé eső várható. Hétvégére lehűlés várható: az Időkép adatai szerint pénteken napközben 20, szombaton 16, vasárnap 18 fok körül alakul a nappali hőmérséklet. Szombaton és vasárnap éjjel a levegő akár 7 fokosra is lehűlhet.