no

Kikeltek az első feketególya-fiókák

2013.05.20. 16:08

Kibújtak a tojásból az első feketególya-fiókák a Gemenci erdőben. A Gemenc Zrt. a hivatalos honlapjára több videót is feltöltött, így nem csak webkamerán követhetők nyomon az állatok mindennapjai.

Ahogy a mellékelt videón is látható, a kis gólya még fehér. A szülők egymást váltva vigyáznak a három fiókára és a ki nem kelt tojásokra. A fekete gólyák többnyire a tölgy-, kőris- és szilfaligetek idősebb tölgyfáin keresnek fészkelő helyet. Az állatok általában a Baltikum területén fészkelnek, a legsűrűbb hazai állományuk, körülbelül 50-60 pár a Gemenc Zrt. területein található. Etetéskor a szülő kiöklendezi a fészekbe a zsákmányt, amit a fiókák lelkesen csipegetnek.

A fekete gólyák többsége március 15-e után érkezett meg a hazai állomány többségének otthont adó erdőbe. A megfigyelt gólyapár április 13-án kezdte meg a költést; összesen négy tojásuk van, ezekből pénteken kelt ki az első fióka. A fiókák kirepülése már július közepén megkezdődhet, de többnyire augusztus első feléig kell rá várni. A madarak ezután még néhány hétig a fészek környékén maradnak, mielőtt útra kelnének.