14 éveseket is riogathatnának börtönnel

2013.05.21. 19:11

Különféle miniszteri rendeletek módosításáról szóló salátatervezettel állt elő kedden a kormány.hu-n a Belügyminisztérium. A változtatások egy része technikai jellegű, a Büntető törvénykönyv újraszabályozása miatt a miniszteri rendeletekben át kell írni egyes Btk-hivatkozásokat, bűncselekmény-neveket, de a tervek között van néhány érdemi módosítás is.

A rendőrségi fogdák rabjaira nézve például kedvező változás lehet, hogy a tervezet alapján a mostaninál gyakrabban kaphatnának csomagot és fogadhatnának látogatót. A hatályos rendeletben csomagnál is, látogatónál is havi minimum egy az előírás, ennyit mindenkppen biztosítania kell az intézménynek. A módosítással ezt minimum kettőre emelnék.

A fogda még tolerálható zsúfoltságára vonatkozó szabályokon is változatna a tervezet. Most az a szabály, hogy a zárkákban fogvatartottanként legalább 10 köbméter légteret és lehetőleg 4 négyzetméter mozgásteret kell biztosítani. A tervezet ezt leszállítaná 6 köbméterre és 3 (fiatalkorúaknál és nőknél 3,5) négyzetméterre, de megjelenne az a megszorítás, hogy a mozgástér számításánál figyelmen kívül kell hagyni az azt csökkentő berendezési és felszerelési tárgyak által elfoglalt területet.

A tervezet akkurátusan fel is sorolja ezeket a tárgyakat: személyenként fekhely, ülőke, szekrény, lavór; közös használatra asztal, hulladéktároló edény, hamutartó, lehetőség szerint rádió és televízió, tükör, söprű, szemetes lapát, felmosóruha. Az indoklás szerint hiába csökkenne a légtér-és mozgástérminimum, azzal, hogy a tárgyak által elfoglalt rész nem számítana bele a mozgástérbe, az új szabályozás "összességében kedvezőbb" a fogvatartottak szempontjából, mint a hatályos.

A salátatervezet változtatna azon a rendeleten is, amely a börtönök területére való ki-és beléptetést szabályozza. 14 évre szállítaná le a korhatárt, ami arra vonatkozik, hogy milyen életkor felett lehet valakit bűnmegelőzési célú látogatásra börtönbe vinni. Most az oktatási intézmények 18. életévüket betöltött tanulói, hallgatói léphetnek be ilyen céllal. "Tekintettel arra, hogy az elmúlt öt évben a fiatalkorúak fogvatartottak száma közel 10 %-kal megnövekedett, indokolt a korhatár leszállítása" – olvasható a tervezet indoklásában, amely azt is megjegyzi, hogy a Btk. bizonyos bűncselekmények esetében már a 12-14 év közötti kiskorúak büntetését is lehetővé teszi.

A bűnmegelőzési célú börtönlátogatásokkal a napokban sokat foglalkozott a média a cserdi polgármester köcsögmentesítés néven hírhedtté vált kezdeményezése miatt.