no

"Akkor engem is meg akartak ölni" – megszólalt Radnai a Portik-ügyben

2013.05.21. 15:32
Államtitok, hogy mikor, hol és miért hallgatták meg a rendőrök először Radnai Lászlót, aki a Portik-ügy egyik koronatanúja. Most a bíróságon állt szemtől szembe Portik Tamással, ahogy Prisztás József lánya is. Utóbbi arról beszélt, hogy az áldozat volt élettársa és a mögötte álló figurák kiforgatták milliárdos örökségéből.

"Olyat mondott nekem például, hogy nem lenne nekem jó, ha a páromat elvinnék és három nap múlva adnák elő" – Prisztás József egykori bizalmasa, H. István mondta ezt az 1996-ban meggyilkolt vállalkozó lányának, legalábbis ezt állította a ma 35 éves nő a Fővárosi Törvényszéken. Prisztás lányát, Prisztás Ágnest  kedden tanúként hallgatta meg a bíróság az édesapja halála ügyében tartott büntetőperben, melynek elsőrendű vádlottja Portik Tamás. Prisztás lánya kijelentésének azért van jelentősége, mert a vád szerint Portik Tamás egy ingatlanvita miatt ölette meg az akkor az éjszakai élet egyik legtehetősebb embereként számon tartott vállalkozót, márpedig Portik szerint neki egy forint haszna nem származott abból, hogy az üzletembert lelőtték.

Prisztás Ágnes tanúvallomásában azt állította, sem Portik Tamást, sem az emberölési ügy másik két vádlottját nem ismerte. Ellenben beszélt arról, hogy apja halála után Prisztás volt élettársa – aki időközben összejött apja bizalmasával – kiforgatta a hagyatékból, s a 2,7 milliárdosra becsült vagyonnak csak egy százalékához, mintegy 27 millió forinthoz jutott hozzá. Prisztás élettársa és a mögötte álló személyek "burkoltan fenyegették" – állította a nő. Emellett arról is beszélt: Prisztás egykori élettársa célozgatott rá, hogy ha édesapját megölték, akkor ő "kis falat lehet nekik", ezért nem lenne jó, ha a vagyon nagy része rászállna.

A nő szerint naiv volt, s ezt a helyzetet "el kellett fogadnia", már csak azért is, mert hitt a volt élettársnak. Portik védőjének azon kérdésére, hogy tud-e olyan ingatlan vagy ingó vagyontárgyról, ami nem került be a hagyatékba, a nő azt válaszolta: "Természetesen. Festmények, aranyékszerek, a folyamatban lévő ingatlanügyletei, kölcsönei".

Amikor Prisztást megölték, a lánya 18 éves volt. A bíróságon most elmondta, hogy hatéves kora óta nem látta az édesapját, nem éltek együtt. Halála előtt néhány hónappal vették fel egymással a kapcsolatot telefonon, abból az apropóból, hogy Prisztásnak megszülettek az unokái. Prisztás Ágnes a bíróságon zaklatott állapotban mesélte mindezt el, zokogott, amikor arról beszélt, hogy édesapja haláláról egy ismerőse értesítette telefonon.

Mint mondta, arról nem tudott semmit, hogy apjának volt-e bárkivel is vitája a halála előtt. Nem tudott arról sem, hogy apjának adósságai lettek volna. Arról tudott, hogy ingatlanokat vásárolt, de arról nem, hogy bármelyiket is eladta volna, vagy vitája lett volna miattuk. A tanútól Portik is kérdezhetett. "Veszélyeztetve érezte saját és családja életét?" – kérdezte a vádlott, utalva H. Istvánra, mire a nő igennel válaszolt.

Megszólalt Radnai, a "bűnbánó keresztapa"

Prisztás lánya után a sajtóban "bűnbánó maffiózóként" emlegetett Radnai László is tanúvallomást tett. A kecskeméti maffiaperben 2004-ben 12 év fegyházra ítélt férfit azután engedték ki a börtönből, hogy tavaly nyáron Portik Tamást letartóztatták. Most már nyilvánvaló, hogy Radnai tavaly még a börtönben ült, amikor terhelő vallomást tett Portikra. A bíróságon kiderült, Radnait először "hivatalosan" 2012 májusában hallgatták ki, de már 2011-ben beszélt a rendőröknek. "Ennek körülményeiről nem beszélhetek, mert államtitok" – felelte a bíró kérdésére.

Radnai a bíróságon elmondta, az ügy mindhárom vádlottját ismeri, Portikkal először 1990 körül találkozott, az Energol egy másik vezetője, Drobilich Gábor mutatta be neki. Ezután csak 1996 környékén, az olajügyletek miatt találkozott vele.

"Portik '96 elején bejött a Conti Car-ba és megkért, hogy tegyek el neki a széfbe 30 millió forintot, hogy majd később, pár nap múlva érte jön" – mesélte Radnai. Radnai az éjszakai életben hallotta, hogy Portikék olajozással foglalkoznak és "elég szépen keményednek". Pár nap múlva Portik jött a pénzért, Radnai pedig visszaadta neki. Ekkor jelen volt Csüllög Zsigmond (Radnai másik üzlettársa) és az iroda titkárnője. "Úgy éreztem, le akarta mérni, mennyire vagyunk megbízhatóak" – indokolta Radnai, miért bízhatott rá ennyi pénzt Portik.

"Túlzásba viszi a dolgokat"

"1996 végén kint voltam Bécsben, összefutottam véletlenül Drobilich Gáborral az Ambassador Hotelben. Akkor jelent meg Tamás, Drobilich félrevonta, kiabált vele. Kérdeztem Gabitól, mi volt ez, akkor mondta el nekem, hogy tulajdonképpen ők állnak nagyon sok kézigránátos robbantás mögött is" – mesélte Radnai. Szerinte Drobilich ekkor már arról panaszkodott neki, hogy Portik "túlzásba viszi a dolgokat" – ezzel Radnai szerint barátja a kézigránátos támadásokra utalt.

Radnai 1996 ősze és 1997 tavasza között előzetes letartóztatásban volt. A bíróságon azt állította – és ezt vallotta a rendőrségi kihallgatásai során is –, hogy 1999 januárjában megkereste őt Portik egyik embere, T. Tamás azzal az üzenettel, hogy vele és Csüllög Zsigmonddal az ekkor már szökésben lévő vállalkozó találkozni akar. (T. Tamással kapcsolatban Radnai elmondta, hogy a kilencvenes években olajozott és az alvilág bankáraként ismert Lakatos Andrásnak (Kisbandi) volt az társa, majd később az Energolnak dolgozott.)

Radnai és Csüllög másnap találkoztak Portik két emberével, akik autóval elvitték őket egy házba. Radnai nem tudta megmondani, hogy hol lehetett ez a ház, mert Budapest határában egy csuklyát kellett a fejükre húzni, amit közvetlenül a ház előtt vehettek le, de valahol Érd környékére tippelt. A találkozón Portik levetített nekik egy filmet, amiből kiderült, hogy ők állnak Prisztás József, a Cinóber néven ismert Domák Ferenc és Seres Zoltán meggyilkolása mögött is. Radnai azt állítja, hogy az ekkor börtönben ülő Drobilich kérte meg Portikot, vetítse le nekik a filmet, mert azt szerette volna, ha ők is tudják, mit művelt Portik, s így később vissza tudják őt fogni.

Megeskették őket

Radnai szerint azonban Portik később rájött, kockázatot jelent, hogy ők is tudnak erről. Ezért két-három héttel később újabb találkozóra hívta Radnait és Csüllögöt és megeskette őket, hogy soha nem beszélhetnek erről, ellenkező esetben meghalnak.

Az első találkozótól nem tartott, a másodiktól már igen. "Nem szerettem volna, ha a közös ügyünkben, az Energol-Conti Carban minden napvilágra kerül, ezért mentem bele a találkozóba" – válaszolta a bíró azon kérdésére, miért ment el újra a találkozóra. (A Conti Car vezetőjeként Radnainak közös olajügyletei voltak az Energollal.) Radnai úgy írta le ezt a második találkozót, mintha valami maffiafilmben lettek volna. Portikkal egy lefüggönyözött pincében találkoztak, ahol csak egy gyertya égett. "Maffiafílingű volt az egész" – mesélte Radnai.

A bűnbánó maffiózó azt állítja, Drobilichtól tudja, miért kellett meghalnia Prisztásnak. Eszerint Portik azért ölette meg, mert a vállalkozó "belekotnyeleskedett" az olajüzletbe, ezen kívül egy pasaréti ingatlanon is összevesztek. Radnai elmondása szerint Drobilich 1999 nyár végén, ősz elején arra kérte Radnait, hogy látogassa meg őt a sopronkőhidai börtönben.

Ott Drobilich arra kérte, próbálja meg megfékezni Portikot, mert "fél, hogy a társa valami baklövést csinál és soha nem jönnek ki a börtönből". "Mondtam Gábornak, hogy Portik kezelhetetlen" – mesélte Radnai. Ahogy fogalmazott a bíróságon, "az 1999-es Portik Tamás nem ugyanaz volt, mint a 96-os".

Radnai arról is beszélt, hogy Portik egyszer azt kérte tőle, hogy a rendőri kapcsolatain keresztül tudja meg, a Seres László elleni gyilkossági kísérletnél a célpont autójára felszerelt, majd onnan leesett robbanóanyagon be tudják-e azonosítani a DNS-t.

"Tamás tudta, hogy ismerek egy-két magasrangú rendőrt" – mondta Radnai. A tanú azt is elmondta, hogy a gyilkossági ügyek 2003 őszén vagy 2004 tavaszán újra terítékre kerültek, ekkor Drobilich beszélt neki ezekről. Mint mondta, amikor Budapesten találkoztak, Drobilich arról beszélt neki, hogy Bécsben találkozott egy Jozef Rohác nevű személy testvérével és amikor onnan Szlovákiába mentek át, a határon félreállították, s egy órát várakoztatták őket, az adataikat pedig felírták.

"Gábor eléggé zaklatott volt"

"Attól félt Gabi, hogy össze fogják őt hozni emiatt Rohaccal. Ekkor mondta el, hogy Rohac az ő emberük, ő volt a végrehajtó" – mesélte Radnai, aki szerint Rohac több emberölésben, így a Fenyő János médiavállalkozó elleni gyilkosságban is segédkezett nekik.

"Gábor eléggé zaklatott volt. Ki akarta beszélni ezt valakivel" – indokolta meg Radnai, miért pont vele beszélte meg mindezt Drobilich. Arról beszélt, hogy 1976 óta ismerik egymást, régi börtönbarátság az övék, ezért Drobilich megbízott benne. A tanú azt állította, Drobilich arra is megkérte, hogy találkozzon F. Ferenc másodrendű vádlottal és mondja meg neki, hogy tartsa magát az első vallomásában elmondottakhoz.

F. Ferenc ült Prisztás mellett az autóban, amikor a vállalkozót meggyilkolták, a vád szerint bűnsegéd volt az emberölésben és tanúvallomásaiban szándékosan félrevezette a nyomozókat. F. Ferenc ezt 2012-es letartóztatásakor részben elismerte, ám később visszavonta a vallomását.

Radnai szerint a Csüllög Zsigmond ellen 1999-ben elkövetett merénylet mögött is Portik állt. (Csüllögöt a háza közelében, kutyasétáltatás közben robbantották fel, de túlélte a támadást.) "Zsiga szerencsésen megúszta. (...) Aznap találkoztam volna Portikkal. Mielőtt kikapcsoltam volna a telefonomat, Zsiga szólt, hogy felrobbantották. Akkor engem is meg akartak ölni" – vonta le a következtetést. Mindez nem sokkal azután volt, hogy állítása szerint Portik Csüllögöt és őt is megeskette, hogy senkinek nem beszélnek a gyilkosságokról.

"Milyen kocsival jársz most, Laci?"

A tárgyalásnak volt egy-két derűs pillanata is. Amikor például Radnai arról beszélt, hogy az első rendőrségi meghallgatásának körülményei államtitkot képeznek, ezért nem beszélhet róla, Portik egyik védője visszakérdezett: "Ezt hova tegyem?" Mire Radnai úgy felelt: "Oda teszi, ahova akarja."

Portik is kérdezett Radnaitól. "Milyen kocsival jársz most, Laci?" "Egy A7-essel" – felelte Radnai. "Látom, milyen jó óra van rajtad..." – vágta rá Portik, utalva arra, hogy a 12 éves fegyházbüntetéséből egészségügyi okok miatt szabadult Radnainak most elég jól megy a sora. Kérdéseivel az elsőrendű vádlott azt sugallta, hogy Radnai azt mondta a vallomásában, amit a rendőrök hallani szerettek volna.

Portik azon kérdésére, hogy kinézi-e Radnai Drobilichból, hogy füllentett neki, és nem Portiknak, hanem egy másik embernek tartozott Kisbandi, Radnai ezt elképzelhetőnek nevezte. Az elsőrendű vádlott azt sem értette, miért Radnaival akarta megfékezni őt Drobilich – ahogy azt Radnai állja. "Azért küldhetett téged Gabi, mert Te egy erőszakos, nagyhatalmú bűnöző vagy?" – kérdezte Portik, mire Radnai cinikusan csak annyit felelt: lehet.

Kérdés, hogyha igaz, amit Radnai állít és a gyilkosságokról Drobilich Gábor is tudott, akkor miért csak Portik Tamás ül a vádlottak padján az Energol vezetői közül.