Három fideszes nemet mondott Lázárnak

2013.05.21. 21:28
A parlament kedden módosította a trafiktörvényt, és egy kicsit röghöz kötötte az állami ösztöndíjas diákokat.

A parlamenti vita után törtvényeket is hoztak a képviselők.

Szigorodik a nemzetbiztonsági ellenőrzés

Folyamatos és egységes lesz a nemzetbiztonsági ellenőrzés. A fideszes Kocsis Máté és Csampa Zsolt javaslatát kedden kormánypárti és jobbikos képviselők szavazatával fogadta el az Országgyűlés.

Akár a nemzetbiztonsági szolgálat, akár a munkáltató bármikor dönthet úgy, hogy a kockázati tényezőket újra vizsgálják. Bírói engedélyhez kötött titkos információgyűjtés - vagyis például lehallgatás, lakásátkutatás, levelek elolvasása - évente kétszer, egyenként 30 napig alkalmazható ilyen esetben.

Egy évet nyertek

Egy évet tolódik a szakképzési integráció. Az állami fenntartású szakképző iskolák integrációjáról szóló fenntartói döntéseket idén május vége helyett csak egy évvel később, 2014. május 31-ig kell meghozni.

Fideszes és KDNP-s képviselők erről szóló javaslatát 243 igen, 42 nem szavazat és 40 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés.

Biztonságosabb közraktározás

Módosulnak a közraktározás szabályai. A közraktározásról szóló törvény módosításának célja a magyarországi közraktárak működésének biztonságosabbá és átláthatóbbá tétele.

A 279 igen, 38 nem szavazat és egy tartózkodás mellett elfogadott módosítás bevezeti a közraktározási biztosítékot, valamint az elektronikus vagyonvédelmi rendszer alkalmazásának kötelezettségét.

Több dohány

Tízszázalékos árrést biztosítottak a dohány-kiskereskedőknek, és tovább bővítette a trafikokban árusítható termékek körét.

A Miniszterelnökséget vezető Lázár János és más fideszes képviselők javaslatát 222 igen szavazattal, 81 ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A Fidesz- és a KDNP-frakció igennel szavazott, három fideszes politikus - Ángyán József, László Tamás és Pesti Imre - azonban nemmel, párttársuk, Bencsik János pedig tartózkodott. Az ellenzéki frakciók és a független képviselők - a Fideszből nemrégiben távozó Balogh József kivételével - nemmel voksoltak.

Húsz évük van ledolgozni

Tanulmányaik hosszával megegyező ideig kell itthon dolgozniuk az ösztöndíjas hallgatóknak a képzésük befejezését követő húsz évben. A jogszabályt kedden kormánypárti és jobbikos szavazatokkal hagyták jóvá a képviselők.

Az elfogadott javaslat rögzíti: az ösztöndíjas képzés esetében a jelentkezőnek a beiratkozáskor nyilatkoznia kell a képzés feltételeinek vállalásáról, így a későbbi magyarországi munkavállalásról.