Trafikmutyi és gazdasági növekedés a parlamenti vitanapon

2013.05.21. 17:08
Az MSZP nem a kormány, hanem az ország ellenzéke, és a magyar emberek telejsítményét becsüli le, amikor kritizál, legalábbis Rogán Antal szerint, Trafikmutyi nincs, gazdasági növekedés és kitörési pont viszont van. Vagy mégsem. Ma is magas szinten folyt a parlamenti vita.

Magyarország növekedik, az előző negyedévhez képest az idei év első negyede 0,7 százalékos GDP-gyarapodást mutatott. Aki kritizál, az nem a kormány, hanem az ország ellenzéke. Fónagy János államtitkártól megtudhattuk, hogy trafikmutyi nincs is. A törvény teljesítette célját: megélhetést biztosít a dohánykereskedő családoknak, és megakadályozta, hogy a dohánykereskedelem "igazi vámszedői", a mamutcégek tegyék zsebre a haszon javát.

Az ülés Gellért Kis Gábor volt szocialista képviselő halálára emlékezve egy perc néma tiszteletadással indult.

Varga Mihály szerint kitörési pontot talált az ország, ezt jelzi a 0,7 százalékos GDP-növekedés. Az MSZP és a Jobbik felszólalói vitatták az optimista nyilatkozatot: egyrészt, mert az adat a tavalyi év utolsó negyedét veti össze az idei első negyedévvel – míg azonos időszakot összehasonlítva csökkenés mutatható ki –, másrészt, mert az államadósság is nőtt. 2010 első negyedévben ugyanis az összeg az ország bruttó hazai termelésének 82 százalékán állt, 2013 első negyedévében pedig 82,2 százalékon. Ráadásul úgy, hogy a kormány felélte a magánnyugdíjpénztári megtakarításokat.

Rogán szerint mindebből csak az látszik, hogy az MSZP nem örül a növekedésnek. "Önök annak örülnek, ha az országnak rosszabbul megy, mert azt gondolják, önöknek ettől lesz jobb" – mondta a Fidesz frakcióvezetője, megjegyezve, hogy ez is azt bizonyítja, hogy az "MSZP nem a kormány, hanem az ország ellenzéke". Úgy vélte, hogy a szocialistáknak nincs jogalapjuk a gazdaság növekedésével kapcsolatos kritikára, hiszen Bajnai Gordon kormánya "hét százalékos visszaesést produkált 2009-ben". "Ha az ország ellen szurkolnak, vegyék figyelembe a saját teljesítményüket" – jelentette ki.

A Fidesz politikusa szerint az MSZP valójában amikor becsmérlli az ország teljesítményét, akkor nem a kormányt bírálja, hanem a "magyar emberek teljesítményét becsüli alá". Szerinte az MSZP az európai szocialisták kórusában áll, amelyben magyarellenes hangot ütöttek meg. Ezt bizonyítja a Tavares-jelentés, amely szerint Magyarország nem demokrácia. Eközben pedig Martin Schulz az Európai Szocialista Párt élén "Magyarország egészét nevezte antiszemitának."  Rogán szerint elvárható, hogy az MSZP megvédje Magyarországot az európai szocialisták igaztalan vádjaitól. Ez már csak azért is erkölcsi kötelességük, mert az ő kormányzásuk idején indult a túlzottdeficit-eljárás is Magyarország ellen.

Trafikmutyi

Tóth Csaba interpellációjában az iránt érdeklődött, hogy segítség helyett miért alázták meg a pályázatokon nem nyertes régi trafikosokat. A szocialista politikus szerint a dohánytermékek kiskereskedőit nem mentette meg Orbán Viktor kompenzációs javaslata. A kormány május 14-én tette közzé a felhívást, amely nyomán ma estig lehet jelentkezni a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt-nél, ám a feltételek szinte teljesíthetetlenek:

Tóth felsorolása szerint csak olyan trafikosok jeletkezhetnek, akik pályáztak, de nem nyertek, 20 éve változatlan helyen, változatlan tulajdonviszonyban működtetett trafikjuk van, legfeljebb 100 millió forintos éves forgalommal, amelynek 80 százalékát a dohánytermékek adják. Egyéb helyről jövedelmük nem lehet, egyéni vállalkozók, vagy dohánykereskedelemmel foglalkozó cég minősített többségi tulajdonosai. Tóth úgy vélte, hogy az egy hetes határidó komolytalan, a cél valójában az volt, hogy a feltételeknek senki se feleljen meg. "Ha az eredeti pályázatban nem volt fontos a szakmai tapasztalat és a trafik megléte, nem volt kizáró ok a máshonnan is származó jövedelem, akkor ebben az eljárásban miért lett fontos?" – kérdezte az MSZP-s politikus.

Fónagy János válaszában megismételte, a kormány nem hagyja veszélybe kerülni a régi trafikosok megélhetését. A feltételek szigorúsága biztosítja, hogy minél igazságosabb legyen az eljárás. Így biztosítható, hgy valóban az "öreg trafikosok" kapjanak lehetőséget.

Az államtitkár emellett hangsúlyozta, hogy a "dohány évi 35 ezer ember haláláért felelős, miközben a fiatalok minden utcasarkon hozzájuthatnak a dohánytermékekhez." A haszont meg a "dohánykereskedelem igazi vámszedői, a multinacionális cégek tették zsebre". Fenntarthatatlan és káros ez a rendszer,  ezért ennek átalakítása fontos volt.

Fónagy szerint a piac megváltoztatásánál fontos szempont volt, hogy a haszon ne a mamutvállalatokat gyarapítsa, hanem a családok megélhetéséhez járuljon hozzá. Olyan családokéhoz, akiknek teljes egzisztencáját évitezedek óta a dohánykereskedelem teszi ki. Fónagy ígérete szerint a méltányossági eljárás a jelentkezések beérkeztével indul.

Mindez azt az 1400, még ki nem osztott koncessziót érintheti, amelyre nem volt jelentkező. Lukács Zoltán szocialista frakcióvezető-helyettes szerint azonban inkább átlátható pályázattal kellene kiosztani ezt az 1400 helyet – ezek zöme kétezer főnél kisebb lakosú településeket érint. Egy felszólaló szerint egyébként is elfogadhatatlan, hogy "a kiválasztott cégek, politikai kegyencek" kaptak lehetőséget, amit nem csak az tett különösen jövedelmezővé, hogy a négy százalékos haszonkulcs 12-re nőhet, de az is, hogy bővíthető a termékkör. "Lassan már vattacukrot és láncfűrészt is lehet kapni" – a képviselő szerint a dohánybolt helyett monopolhelyzetben lévő vegyesboltok alakulnak, rendelettel folyamatosan bővíthető termékkörrel, míg eredetileg csak dohánytermékek forgalmazásáról volt szó.

Narancsbárók

Budai Gyula azon méltatlankodott, hogy a jobbikos Magyar Zoltán hétről hétre megsérti az 1600 pályázaton nyertes földbérlőt. "Nem tudok mit kezdeni önnel" mondta Magyar interpellációjára az államtitkár, amely "Átláthatatlan, zavaros és titkos állami földbérletek, avagy zsákmányszerzés Fidesz módra?" címmel hangzott el.

Föld és mutyi volt a fő motívuma Szabó Imre interpellációjának is. Az MSZP egykori környezetvédelmi és vízügyi minisztere az iránt érdeklődött, hogy miért állt le egy olyan fontos környezetvédelmi pályázat a Hortobágyi Nemzeti Parkban, amelyhez az EU hárommiliárd forintot biztosított volna, és nemcsak természeti értékeket mentene meg, de munkahelyeket is teremtene.

Illés Zoltán egyetéertett vele, a program fontos, de ehhez egyébként a kötségvetésnek 800 millió forintot kell biztosítania, hogy lehívhassa az EU támogatását. Biztosította Szabót, hogy a területen lévő földbérletszerződésekhez nincsen köze a pályázatnak, annak programja meg fog valósulni. Szabó helyett Gőgös Zoltán élt a visszakérdezés lehetőségével, jelezve, hogy Illés válaszának örül, de az nincs összhangban Budai Gyula államtitkár írásos válaszával, amely szerint a program nem fog létrejönni. Gőgős szerint nagy a gyanú, hogy a Fideszhez közelállóknak megtetszett a nemzeti park gyenge minőségű termőterülete, ahol "kaszálni nem kell semmit, legfeljebb a pénzt."

Illés elmondta: a program létrejön, a tolódásnak nincsen köze a földbérleti szerződésekhez. "Sem Budai, sem én nem hazudok, amikor jelzem: a cél a természetvédelem."

Cenzúra

Volner János a Jobbiktól az iránt érdeklődött, hogy lesz-e cenzúra Magyarországon. A képviselő szerint a kurucinfót a kormány be akarja zárni.

Navracsics Tibor válaszában jelezte, a cenzúra előzetes jóváhagyást jelent, ilyen értelemben tehát nincs szó cenzúráról. Csak olyan tartalmak tiltásáról van szó, amelyek bűncselekményt valósítanak meg. A blokkolás csak a kifogásolt adott cikkre vagy cikkrészre vonatkozik. Ha ez nem oldható meg, akkor az egész honlapot kell blokkolni. "Célunk nem a cenzúra. A cél az, hogy az interneten ne lehessen bűncselekményt megvalósítani. A pedofil tartalmak kapcsán megalapozott az a törekvés, hogy bűncselekmény esetén a bíróság tegye lehetővé a tartalmak blokkolását."

A közigazgatási és igazságügyi miniszter hangsúlyozta: ő nem internetes szakember és nem programozó, ezért valóban nehezére esik a szakmailag kimerítő válasz megadása. Hangsúlyozta: nem politikai véleménynyilvánításnál, hanem bűncselekményt jelentő tartalmaknál merülhet fel a blokkolás. Ahol lehet, ott külön csak az adott tartalmat, ahol ez nem megoldható, ott magát az url-t kell blokkolni. Ezt nem a kormány, hanem a bíróság dönti el.

Szekszárdon Navracsics nem lát bűncselekményt

Nemény András az MSZP soraiból Orbán Viktorhoz intézte a kérdését, de annak távollétében elfogadta Navracsics Tibort válaszadóként.

A politikus az iránt érdeklődött, hogy Navracsics miért nem tett feljelentést a szekszárdi polgármester hangfelvétele kapcsán, amelyen Horváth István a trafikpályázók személyét firtatja.

"Mi ez, ha nem különleges adatokkal való visszaélés, hivatallal való visszaélés, vesztegetés? Ám Horváth István polgármester még mindig a pártban ül." – mondta Nemény, aki szerint a pályázat során annak fideszes bírálói zárt adatokból mazsolázhattak, hogy aztán a megfelelő személyek nyerjenek. "De nem történt semmi, mert önök százával érintettek. Inkább megsemmisülnek erkölcsileg, mint hogy beismerjék, vétettek" – mondta Nemény.

"Ön mért nem tett feljelentést, hogyha úgy érzi szükségesnek?" – tette fel viszontkérdését Navracsics, megjegyezve: ő nem gondolja, hogy hivatali visszaélés történt. "Ez a véleményem, tevedhetek, de igazam is lehet" – mondta az ellenzéki padsorok felzúdulására. "Nem az a jogállam, hogy kérdőre vonják a másikat, hogy miért nem tett feljelentést. Szerintem nem valósult meg bűncselekmény".

"Én tettem feljelentést, ön nem" – válaszolt Nemény. "Ön is érzi, hogy ebben az ügyben mindenki benne van" – jegyezte meg az ellenzéki politikus, emlékeztetve a pályázatokba való betekintés megakadályozására, majd arra, hogy a Fideszben a dohánytermékek árrésének növeléséről döntöttek. "És el akarják tussolni hazudva, csalva, miközben a pályázat több nyertese az énekestől a kőművesig megzsarolják a trafikosokat, hogy a 70 százalék hasznot leadva megtarthatják helyüket."

"Nem tettem feljelentést, mert úgy gondolom, hogy nem volt bűncselekmény. Ez a véleményem, még ha Vadai Ágnes napi rosszkedvét épp rajtam kívánja elmulatni" – mondta Navracsics, aki szerint az iratbetekintést nem akadályozta meg a törvénymódosítás. Zárásul a "mindannyiuknak kedves" Bajnai Gordon márciusi nyilatkozatát idézte, amely szerint Magyarország korrupt hely volt 2010 előtt. "Ezt az önök miniszterelnöke mondta, a saját időszakáról" – zárta le a trafikkérdést a miniszter.