Ángyán: Hasonlóak a fideszes mutyik

2013.05.22. 14:30
Várhatóan nem kell büntetésre számítania annak a három kormánypárti képviselőknek, akik kedden nemmel szavaztak a trafiktörvény módosítására. Ángyán József a kiszavazást azzal indokolta, hogy a trafikügyben hasonló szisztéma figyelhető meg, mint korábban a földpályázatoknál. Szerinte a recept úgy néz ki, hogy a pályázatok elbírálásánál szubjektív szempontokat is figyelembe vesznek.

A trafikügyben hasonló szisztéma figyelhető meg, mint a földpályázatoknál – mondta az Indexnek Ángyán József fideszes képviselő arról, hogy miért nem szavazta meg kedden a trafiktörvény módosítását.

Az Országgyűlés kedden fogadta el azt a módosító javaslatot, amely a korábbiakhoz képest magasabb, 10 százalékos árrést biztosít a dohánytermék-kiskereskedőknek. A tervezet bővítette a trafikokban árusítható termékek körét is, lehetővé téve, hogy a trafikokban jégkrémet és fagylaltot is árulhassanak. A tavaly szeptemberben elfogadott trafiktörvény alapján a dohányboltokban a dohánytermékeken kívül mást nem lehetett volna kapni. A parlament decemberben a lottó és a sorsjegy, februárban a szeszes italok, kávé, üdítő és újság árusítását is engedélyezte.

Nem lesz büntetés

A javaslatot 222 igen szavazattal, 81 ellenében és egy tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés. A kormánypárti képviselők közül Ángyán mellett nemmel szavazott László Tamás és Pesti Imre is, Bencsik János pedig tartózkodott. Pesti az Indexnek azt mondta: véletlenül nyomott nemet. László Tamás az MTI-nek szerdán szintén azt mondta, hogy tévedésből szavazott nemmel. "A törvénymódosítás szellemiségével egyet értek, ebből csak az ellenzék csinál ügyet. Számomra az egészségügyi szempontok a legfontosabbak" - mondta a fideszes politikus.

Az Országgyűlés honlapja szerint hét kormánypárti képviselő jelen volt ugyan az ülésteremben, de nem nyomtak gombot. Ilyen volt például Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikai államtitkár, illetve Szatmáry Kristóf, a gazdaságszabályozásért felelős államtitkár.

Úgy tudjuk, hogy a Fidesz-frakció nem rendelt kötelező szavazást az ügyben, így valószínű, hogy a kiszavazó képviselőket nem büntetik meg.

Hasonlóak a mutyik

Ángyán az Indexnek azt mondta: a trafikügy és a a földpályázatok közti hasonlóság abban érhető tetten, hogy mindkét esetben kizárták a nyilvánosságot a pályázatok elbírásából. A földpályázatoknál így csak később derült ki, hogy a pontszámok 40 százalékát a bírálók szubjektív szempontok alapján adták meg. A kormánypárti politikus szerint hasonló módszerrel hozhatták helyzetbe a trafiktender győzteseit is.

Ángyán ezt arra hivatkozva állította, hogy a hvg.hu által nyilvánosságra hozott hangfelvétel szerint Szekszárdon a helyi Fidesz politikai szempontok szerint mérlegelte a dohányboltra pályázókat. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) egyelőre nem járult hozzá a győztes és vesztes trafikpályázatok kiadásához, továbbá a bírálóbizottság tagjainak névsorát sem tette közzé.

A Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. április végén hozta nyilvánosságra a trafiküzemeltetési jogokat elnyerő vállalkozások listáját. Az üzemeltetési jogokat több esetben politika- és CBA-közelivállalkozók nyerték el. Több esetben pedig annak a Continental dohánygyárnak a munkatársai nyertek, akik részt vettek a trafiktörvény előkészítésében.  

Többször kiszavazott

Ángyán a trafikügyben azt is nehezményezte, hogy a Fidesz csak a trafikpályázatok elbírálása után nyújtotta be azt a törvényjavaslatot, amely a korábbiakhoz képest magasabb, tízszázalékos árrést biztosított a dohánytermék-kiskereskedőknek. A kormánypárti politikus szerint az utólagos módosítás elfogadhatatlan, hiszen lehet, hogy jóval nagyobb a pályázók köre, ha az árrés növelését előre lehetett volna tudni.

A Vidékfejlesztési Minisztérium korábbi politikai államtitkára azt követően szigetelődött el a Fideszben, hogy tavaly január óta többször is bírálta a földbérletpályázatok eredményeit, azt állítva, hogy a földek többsége a kormánypártokhoz közel álló érdekcsoportok kezébe került. Ángyán többször is kiszavazott a frakcióból.

Komolyabb retorzió emiatt akkor érte, amikor decemberben a frakcióban elrendelt kötelező szavazás ellenére is nemmel voksolt a földtörvénnyel összefüggő alkotmánymódosításra. A frakció ekkor rekordösszegű, 250 ezer forintos büntetést szabott ki rá, a politikus azonban ezt nem volt hajlandó befizetni.