Hétvégén párt talál nekünk az állam

2013.05.22. 17:26
Hétvégén indul az állami párkereső mozgalom, aminek az Emberi Erőforrások Minisztériuma a "Táncválasztó párválasztó" nevet adta. Vasárnap lesz az első táncest, egyszerre tíz városban fogják keresni egymást a fiatalok.

Vasárnap lesz a Táncválasztó párválasztó néven beharangozott az állami párkereső mozgalom első eseménye. Összesen tíz nagyvárosban lesz buli, Szabad egy táncra címen. A kormány azoknak az egyetemista korú fiataloknak szeretne segíteni, akiknek „elfoglaltságaik, a tanulás, a munka mellett gondot okoz a társkeresés”.

Az első hírekkel szemben nem a Bergendy zenekar lesz a bulik fő fellépője, hanem tisztán a táncról fog szólni a vasárnap. Csak Budapesten, egy este alatt lesz néptánc, balett, kortárs tánc, argentin tangó, rock and roll, swing, boogie-woogie, modern néptánc és társastánc is. A városok szerinti programok az esemény Facebook oldalán találhatóak meg, Budapesten a Várban, a Sándor-palota előtti téren lesz a táncest, négykor kezdődik és tízig tart. A szervezők a rossz időre is felkészültek, esőben a közeli táncszínházba vonul majd át a tömeg.

A szervező Emberi Erőforrások Minisztériuma szerdán sajtótájékoztatón közölte, hogy vasárnap mindenhol teltházra számítanak. Ezt a helyi szervezők becslései, illetve a Facebook oldal látogatottsága alapján sejtik. A látogatottságot nem ismerjük, mindenesetre szerda délután az országos program központi Facebook oldalát 150-en lájkolták és 80-an beszéltek róla. Összehasonlításul egy nem különösebben nagyszabású ma esti, egyébként fizetős koncert eseményét, nyolcszázan jelölték vissza.

Soltész Miklós szociális és családügyért felelős államtitkár szerint az eseményt több civil szervezet kezdeményezte az EMMI-nél, de hogy melyek, azt nem nagyon akarta kifejteni, és a titkolózás okát sem árulta el. Annyit azért felfedett, hogy a nagycsaládosok egyik szervezete és a Botafogó Táncegyüttes a kezdeményezők között volt.

Ez a legfontosabb kérdése?

A szerdai sajtótájékoztatón az egyik újságíró érdeklődött, hogy homoszexuálisok számára nyitott lesz-e az esemény, Soltész Miklós államtitkár reakciója az volt, hogy „ez a legfontosabb kérdése?” Majd kifejtette, hogy természetesen egyetlen rendezvényről sem lehet kitiltani senkit, különösen nem Magyarországon.

Kipróbáltuk az állami csajozást

„Minden jó, ha van elég vodka, de ez már röhej” – írta az egyik kommentelő, az oldal készítői pedig nem restek azonnal válaszolni: „Ingyen vodka nem lesz, de a tánchoz külső és belső egyensúly kell, amit a vodka nem segít elő”. A kommentelő a vasárnapi programról érdeklődik, tippje szerint „kezdésnek majd kerényi buzizik egyet...” A bejegyzéseit azóta eltávolították.

A tízhelyszínes esemény tízmillió forintból valósul meg.