Juszt: Kikérem magamnak!

2013.05.22. 10:39

Kikéri maga és kollégái nevében Juszt László újságíró Radnai László azon állítását, miszerint ő bármit is elfogadott volna a bűnözőktől annak fejében, hogy bárkit jó színben tüntessen fel. A hvg.hu múlt csütörtökön még név nélkül számolt be arról, hogy Radnai László rendőrségen tett vallomásában azt állította: Portik Tamásék két ismert újságírót pénzeltek, hogy tudósításaikban kedvezőbb színben tűnjenek fel. A Portik-per keddi tárgyalásán a bíró már a konkrét személyekre kérdezett rá Radnainál, aki megerősítette, hogy Jusztról és Fekete Gy. Attiláról, a Népszabadság bűnügyi újságírójáról van szó.

"Az elmúlt másfél évtizedben – amióta 1999. június elsején kirúgattak a Magyar Televízióból – számtalan lejárató akcióban volt részem. Volt, hogy pert nyertem, volt hogy nem tudtam megvédeni magam. Arra nem gondoltam, hogy 14 évvel később egy 12 évre ítélt bűnözővel szemben kell megvédenem a becsületem, aki – nem mellesleg – a bíróságon mondta jegyzőkönyvbe, hogy lefizetett tanukat" – írta az Indexnek Juszt László. Az újságíró azt írta, sem Portikot, sem Radnait nem ismerte abban az időben, amikor kollégáival a Kriminálist készítette. Hozzátette, hogy az "olajos" riportokat a terepen nem ő, hanem a kollegái készítették. "Én a stúdióban mintegy 20 olyan beszélgetést vezettem a különböző rendőri-, vám-, és pénzügyi vezetőkkel amelyekben azt kértem számon, hogy miért nem szüntetik már meg a visszaélésre lehetőséget adó jogszabályokat. Mindez visszanézhető az MTV archívumában" – írta Juszt, aki a támadást mind egykori kollegái, mind a saját nevében kikéri magának.

A másik megvádolt újságíró, Fekete Gy. Attila az Indexnek korábban "nettó hazugságnak" nevezte, hogy találkozásaik alkalmával valaha pénzt kapott volna Portiktól, vagy pénzt ajánlottak volna neki. A Népszabadság megbízott főszerkesztője közleményben állt ki munkatársa mellett, a "szerkesztőség birtokában lévő tények alapján" Fekete Gy. Attila befeketítését célzó akciónak minősítve a Radnai vallomásában szereplő állításokat.