Nem mondanánk, hogy túl jó idő lesz

2013.05.22. 13:19

Több hullámban nedves, hűvös légtömegek érik el térségünket, a hét vége felé megint lehetnek zivatarok, írja Cséki Gergő, az Időkép meteorológusa.

Csütörtök hajnaltól dél felől egy mediterrán ciklon felhőzete borítja be az országot, melyből elsősorban a déli és keleti tájakon várható újabb csapadék, főként keleten, a Tiszántúlon jelentős mennyiségű csapadék is hullhat.

A megélénkülő, megerősödő északnyugati, északi szelet a Dunántúlon akár viharos lökések is kísérhetik, ezzel pedig jó néhány fokkal hűvösebb légtömegek árasztják el hazánkat, így délután is országszerte 20, a tartósabban csapadékos keleti tájakon pedig 15 fok alatt marad a hőmérséklet.

Pénteken kezdetben északkeleten fordulhat elő még eső, zápor, az ország nagy részén viszont ekkor több órára is kisüthet a nap, előreláthatólag jelentősen mérséklődik a szél is, így a délutáni 20 fok körüli hőmérsékletet egészen kellemesnek érezhetjük.

A hét végén egy magassági hidegcsepp hatására a hűvös, a legtöbb helyen 10 fok alatti hőmérsékletű hajnali órákat követően napközben a péntekihez hasonlóan 20 fok köré emelkedik majd a hőmérséklet, miközben a gyakran erősen megnövekvő felhőzetből többfelé záporok, zivatarok kialakulására készülhetünk, melyeket helyenként jégeső is kísérhet. Nem lesz viszont túlságosan szeles az idő, a délnyugati szél legfeljebb időnként élénkülhet meg, zivatarokban azonban továbbra is lehet erős lökés.

A jövő hét elején már kevesebb helyen eshet és a jelenlegi számítások szerint újra melegszik majd az idő, a hét közepére visszatérhetnek a 25 fok körüli értékek.