A cégek rezsijét is csökkentené Orbán

2013.05.22. 19:42 Módosítva: 2013.05.22. 20:20

A magyar kormánynak nincs vitája Angela Merkel német kancellárral, ahogy a Fidesznek sincs Németország kormányzó pártjával a CDU-val, mondta Orbán Viktor az Európai Unió állam- és kormányfőinek csúcstalálkozóját követő sajtótájékoztatón. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a rezsicsökkentés folytatásaként a vállalkozások eneregiaköltségeit is csökkenteni fogják.

A miniszterelnök elmondta, nem szeretné, ha Magyarország az őszi németországi választások kampányának témája lenne, ezért a kormány tagjait megkérte, ne kommentálják a németországi választás eseményeit.

Angela Merkel egy múlt heti rendezvényen arról beszélt, hogy nem érdemes Magyarországot európai uniós tagságának elvesztésével  fenyegetni, majd utalva egy másik politikai vitájára hozzátette, „nem kell rögtön a lovasságot küldeni". A magyar miniszterelnök erre egy pénteki rádióinterjúban úgy reagált, hogy "a németek küldtek már lovasságot Magyarországra, tankok formájában jöttek, ne küldjenek, az a kérésünk. Nem volt jó ötlet, nem vált be".

Orbán kijelentését több német újság és politikus is bírálta. A miniszterelnök mondata azért is volt szerencsétlen, mert a német kancellár kijelentése nem Orbánnak szólt, hanem kihívójának, a kancellári székre pályázó szociáldemokrata Peer Steibrücknek. A nyilatkozatról, Merkel válaszáról és az azt követő bíráló és elítélő véleményekről itt olvashat részletesebben.

A miniszterelnök a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy a kormány folytatni fogja a rezsicsökkentést mind a háztartások, mind a vállalkozások számára. „Állami eszközökkel csökkenteni fogjuk a vállalkozások által használt energia árát is" - mondta és kifejtette, hogy Európában ma még nem működik, és rövid távon nem is várható az egységes liberalizált piac, amely valóságos verseny révén valós árcsökkenést eredményezhetne.

Orbán azt is mondta, hogy a matematika szabályai szerint Magyarországnak ki kellene kerülnie a túlzottdeficit-eljárásból. Az EU-csúcs egyik fő témájával, az adózás kérdéskörével kapcsolatban pedig megerősítette, hogy Magyarország nem támogatja az adóharmonizációra irányuló elképzeléseket, mert az adórendszerek közötti versenyt tartja kívánatosnak.