Elítélték, amiért folyton visszakötötte a gázt

2013.05.23. 16:45

Közveszélyokozás és lopás bűntettében mondta ki bűnösnek a Miskolci Járásbíróság azt a férfit, aki újra és újra visszakötötte a gázt, miután a szolgáltató többször elzárta. A férfi nem jogerősen két év börtönbüntetést kapott, három évre felfüggesztve, tájékoztatott a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Főügyészség. A Miskolci Járási Ügyészség közveszélyokozás és lopás miatt emelt vádat az 50 éves férfi ellen.

A vádlott házában a gázszolgáltató 2010 végén megszüntette a szolgáltatást számlatartozás miatt. A gázórát leszerelték, a csőcsonkot lezárták és leplombálták. Egy év múlva ellenőrzést tartottak és megállapították, hogy a plombát leszakították, a gázt szabálytalanul továbbra is használják, a környéken pedig erős gázszagot éreztek.

Az osztályvezető ügyész tájékoztatása szerint ezután a szolgáltató szakemberei a vádlott telkén kívül, közterületen elvágták a leágazó vezetéket, és a cső végét lezárták. Egy hónappal később ismét ellenőrizték a szakaszt, és észlelték, hogy a fővezetékről ismét bekötötték a gázt a házba. A környéken erős gázszag volt.

Értesítették a rendőrséget és a tűzoltókat, és a hatóságokkal együtt zárták el a gázt. Megállapították, hogy a házban működő gázberendezések voltak, amelyek a megengedett nyomás többszörösével üzemeltek. A szakértő rámutatott, hogy a szerelés szabálytalanul, vízvezetékcsövekkel történt, a gáz nagy nyomással szivárgott, ezért reális lehetősége volt a robbanásnak is, amely több épületet és emberek életét veszélyeztette volna.

A vádlott 413 ezer forint értékben használt el gázt fizetés nélkül, méretlenül. A vádlott és védője felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett.