Egy tanú tudni véli, ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet

2013.05.23. 08:00 Módosítva: 2013.05.23. 08:39
A DK-s Szabó Bálint állítása szerint jelen volt, amikor "Katalin, Imre és Ferenc" Eduardo Rózsa-Flores terézvárosi lakásán közösen meghallgatták az őszödi beszédről készült felvételt. Szabó korábban Gyurcsány Ferenccel is megosztotta tapasztalatait, nem érti, a volt miniszterelnök eddig miért nem fedte fel a titkot. A tanú vezetékneveket nem mondott, Gyurcsány szerint pedig egyelőre nincsenek megdönthetetlen bizonyítékok.

Katalin, Imre és Ferenc – ők szivárogtatták ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét 2006 szeptemberében, állítja Szabó Bálint, a Demokratikus Koalíció tagja a Heti Válasznak adott interjúban.

A korábban a Fiatal Baloldal Vas megyei elnökeként tevékenykedő politikus állítása szerint jelen volt, amikor a szocialista párt akkori vezetői közül hárman Eduardo Rózsa-Flores Eötvös utcai, a Terézvárosi önkormányzat épületével szemben lévő lakásában meghallgatták az őszödi beszédről készült felvételt. Eduardo Rózsa-Floresről régóta kering az a pletyka, hogy ő jutatta el a felvételt a sajtóhoz 2006 szeptemberében.

Miután Szabó Bálint az interjúban nem mondta meg az érintett politikusok vezetéknevét, ezért a Heti Válasz első körben hat szocialista politikusnál kérdezősködött, ismerték-e Eduardo Rózsa-Florest a 2005 és 2009 közötti időszakban.

Szili Katalin egykori házelnök, Szekeres Imre volt honvédelmi miniszter és Baja Ferenc korábbi környezetvédelmi miniszter „felháborodva tagadták” a kapcsolatot. Juhász Ferenc volt honvédelmi és Szabó Imre egykori környezetvédelmi miniszter egyszerű nemmel felelt a kérdésre, míg Juhászné Lévai Katalin, a Hajdú-Bihar megyei közgyűlés volt elnöke pedig lapzártáig nem adott választ.

Szabó Bálint az interjúban arról is beszélt, hogy jó kapcsolatokat ápolt Eduardo Rózsa-Floresszel, akit 2009 áprilisában kommandósok lőttek agyon Bolíviában. Szerinte ő koronatanúként lehetett jelen a talákozón, mivel Eduardo „szerette magát bebiztosítani”. A 2003-2004-es MSZP-s tagbeléptetési botrány kapcsán ismertté vált Szabó szerint az is elképzelhető, hogy Eduardo Rózsa-Flores másképp is dokumentálta a találkozót.

Gyurcsány is közel jár a megoldáshoz

Szabó Bálint korábban megpróbált időpontot kérni Gyurcsányhoz, azonban nem járt sikerrel, ezért a volt kormányfővel az egyik DK-s rendezvény ceremóniamestereként osztotta meg tapasztalatait. Gyurcsány Ferenc a hallottakra állítólag így reagált: „Köszönöm, a történeted nagyfokú azonosságot mutat azzal, ami az én fejemben van”.

Szabó nem érti, a korábbi miniszterelnök miért nem állt eddig elő a farbával, de úgy érzi, őt nem köti semmiféle titoktartási kötelezettség. A Heti Válasz-interjúról Gyurcsányt is tájékoztatta, de engedélyt nem kért tőle.

A Heti Válasz korábban azt állította, hogy Gyurcsány Ferenc az őszödi titok lelplezésével fenyegetőzött, amennyiben kihagynák a Demokratikus Koalíciót a szerveződő ellenzéki összefogásból. A párt a gyanúsításra közleményben reagált, miszerint a volt miniszterelnök „közel jár ahhoz, hogy megtudja: ki szivárogtatta ki az őszödi beszédet. Ha a végső bizonyosságot megszerzi, akkor azt haladéktalanul megosztja a nyilvánossággal”. A zsarolás vádját azonban cáfolta a DK – szerintük ez „mások szokása”.

A Heti Válasz csütörtöki számában megjelent interjúra Gyurcsány Ferenc a facebook-on reagált. „Ha jól értem a szöveget, akkor Baja Ferencet, Szekeres Imrét és Szili Katalint gyanúsítják azzal, hogy egy közvetítőnek átadták a Balatonőszödön elmondott beszédem hangfelvételét. Gyűlölöm az árulást és megvetem az árulókat. De bármi ilyesmivel vádolni valakiket csak akkor szabad, ha megdönthetetlen bizonyítékok állnak rendelkezésre” – írja Gyurcsány.

A DK vezetője szerint ugyanakkor nem biztos, hogy a Szabó által közölt információ „közelebb vitt minket az igazsághoz”. Gyurcsány szerint „van még számos kérdés”, a volt miniszterelnök a háttérben húzódó érdekeket sejt a titok részleges felfedése mögött.