Ügyészséghez fordul az Együtt-PM a Kossuth téri fakivágás miatt

2013.05.23. 15:10

Ügyészségi vizsgálatot kezdeményez az Együtt 2014-Párbeszéd Magyarországért (PM) a Kossuth téri mélygarázsépítés és a beruházáshoz kapcsolódó fakivágás ügyében, mivel a választási szövetség súlyosan jogsértő elemeket talált az engedélyezés körül, mondta Jávor Benedek. A beadványt jegyző PM-es politikus sürgős eljárásban az engedélyező határozat visszavonását kéri az ügyészségtől.

Indoklása szerint a Közép-dunavölgyi Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség azzal az indoklással hagyta jóvá a beruházást, hogy „mélygarázs, látogatóközpont létesítésének jelentős környezeti hatása nincs, környezeti hatásvizsgálati eljárás lefolytatása nem szükséges". Hozzátette, hogy a felügyelőség az V. kerület jegyzőjét nevezte meg a helyi természetvédelmi értékről nyilatkozni jogosult hatóságként, csakhogy a helyi jelentőségű védett természeti területekről a fővárosi önkormányzat jogosult dönteni.

Jávor szerint a fővárosi településszerkezeti terv a Kossuth tér egészét, így a tervezéssel érintett területet is védett kategóriába sorolja, „vagyis egy hatáskörrel nem rendelkező szakhatóság téves nyilatkozata alapján döntöttek a növénypusztításról".