Vádat emeltek a lókínzó ellen

2013.05.23. 18:49

Állatkínzás miatt emeltek vádat a lovait éheztető Veszprém megyei lótartó ellen – jelentette be a Veszprém Megyei Főügyészség szóvivője. A Bakonyoszlop melletti lovarda bérlője 9 rendbeli, maradandó egészségkárosodás vagy pusztulás okozására alkalmas módon, az állatnak különös szenvedést okozva elkövetett állatkínzás bűntette miatt áll bíróság elé Veszprémben.

A bérlő hosszabb ideje tartott lovakat, az állatok tartása azonban tavaly októberben már az alapvető követelményeknek sem felelt meg, takarmányozásuk minőségileg és mennyiségileg hiányos volt. A vádlott napi háromszori itatásukról nem gondoskodott. Végül 2012 októberében a kilenc ló közül az egyik el is pusztult.

A tartási körülmények miatt a nyomozóhatóság a megmaradt nyolc lovat lefoglalta, a területileg illetékes állategészségügyi szolgálat pedig folyamatosan ellenőrizte, hogyan gondozza a vádlott az állatokat a Bakonyoszlop melletti lovardában. Az állategészségügyi szolgálat egyik munkatársa április 3-án arról értesítette a hatósági állatorvost, hogy az egyik ló nem tud felállni, és az állatok takarmányozása sem megfelelő.

Az állategészségügyi hivatal másnap felszólította a vádlottat, hogy gondoskodjon a lovak takarmányozásáról és a beteg állat orvosi kezeléséről, de ezt nem tette meg. A beteg állat néhány nap múlva elpusztult.