Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Zavaros múltja van az Őszöd-titok önjelölt feltárójának

2013.05.23. 12:55

Katalin, Imre és Ferenc, ők szivárogtatták ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét 2006 szeptemberében – a Heti Válasz Szabó Bálint állításaira alapozva csütörtökön bedobta, kik lehettek az előző kormányzati ciklus sorsfordító botrányának előidézői.

A kitálalás nagy meglepetést okozott az MSZP-ben, de különösen a koronatanú személye miatt erős kétkedéssel fogadták a közel hét éves titok megoldásának szánt sztorit. Baja Ferenc - aki a keresztneve alapján akár az egyik hírbe hozott szocilaista is lehet - közleményében harmadosztályú ponyvának minősítette Szabó állításait.

Tény, hogy Eduardo Rózsa-Floresről régóta ismert volt az a pletyka, hogy köze lehetett a felvételek kiszivárogatásához, Szabó Bálint azonban 2006-ban a legkevésbé sem számított olyan megbízható személynek, akit egy párton belüli bármilyen konspirációs találkozón szívesen láttak volna.

Szabó ugyanis – annak ellenére, hogy csak a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) Vas megyei elnökségéig vitte – nem volt ismeretlen a párt vezetői előtt. Alig másfél évvel korábban ő volt az egyik főhőse több olyan hajmeresztő történetnek, amely az MSZP presztízsét erősen megtépázta, és a párton belül is komoly ellentéteket okozott. Rengeteg per, zavaros, tisztázatlan ügy, rendőrségi vizsgálat, pártszervezetek közötti harc övezte rövid MSZP-s pályafutását.

Már nem is abban a lakésban lakott Rózsa-Flores?

Az Origónak Rózsa-Flores egyik egykori barátja azt állította, hogy a Szabó Bálint által emlegetett helyszín, ahol az MSZP vezetői titokban találkoztak, már évek óta nem volt Eduardo Rózsa-Flores lakása. A forrás szerint Rózsa-Flores 2004-ben eladta az Eötvös utcai lakását, és néhány hónappal később Szurdokpüspökibe költözött, így nehezen elképzelhető, hogy a konspiratív beszélgetés 2006-ban mégis ott zajlott volna le, mint ahogy azt Szabó Bálint állította a Heti Válaszban. A forrás szerint az interjúban említett, Tito nevű németjuhász-rottweiler keverék sem élt már, két évvel korábban elpusztult. Szabó azt állította, hogy Titóra vigyázott, amíg a szocialista politikusok lejátszották Rózsa-Flores-nek a felvételt, amely Gyurcsány 2006 májusában elmondott balatonőszödi beszédéről készült.

A megyében Szabó fideszes önkormányzati képviselőként, sőt a Fidesz csepregi polgármester-jelöltjeként kezdte politikai pályáját, de a 2002-es kormányváltás után átállt a baloldalra, és Tóth Csaba, jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő szövetségese lett. Tóth az MSZP hatalomra kerülése után az ismeretlenségből kiemelkedve megpróbálta megszerezni a kormánypárt megyei elnöki posztját. Tóthék az elnökségért folyó küzdelemben egy addig ismeretlen technikát használtak: rengeteg új tagot verbuváltak az addig alig néhány emberrel működő alapszervezetekbe, és ezzel felborították az erőviszonyokat.

A tagtoborzásokkal kapcsolatban azonban hamarosan megfogalmazódott a gyanú, hogy a hirtelen feltűnt új tagok jó része nem is létező személy. Ezzel párhuzamosan hirtelen megemelkedett a vasi Fibisz taglétszáma is. 2004-ben már a Vas megyei főügyészség jelentette be, hogy fiktív szervezetek alapítása miatt magánokirat-hamisítás gyanújával gyanúsítottként hallgatta ki Szabó Bálintot.

A Zuschlag János alelnökségével működő Fibiszben mindenhol egy kaptafára dolgoztak: mindenütt 11 fővel, többségében ugyanazzal a dátummal alakult meg tíz alapszervezet, amely döntően befolyásolta a Fibisz megyei szervezetében dúló hatalmi harcokat. Szabót ekkorra már az MSZP-ből is kizárták. A fiktív szervezetekkel kapcsolatos nyomozás során pedig azzal a történettel állt elő, hogy a szervezetalapítási jegyzőkönyvek eredeti példányait, amelyeket a budapesti pártközpontból saját kocsijával akart a szombathelyi ügyészségre szállítani, eltűntek. Szabó szerint Székesfehérváron megállt egy időre, és ekkor kilopták az iratcsomagot az autójából.

Néhány hónappal később még erre is rátett egy lapáttal, amikor végleg elmérgesedett a helyzet a párton belül, és mentorát, Tóth Csabát nyíltan is szavazatvásárlással vádolták. Horváth Csaba, az akkori szombathelyi MSZP-s polgármester tanácsadója, az Országos Cigány Önkormányzat megyei elnöke azzal vádolta Tóthot és társait, hogy 500 és 1000 forint közti összegekért vettek rá több kistelepülésen romákat, hogy MSZP-s belépési nyilatkozatokat írjanak alá. Tóth nem, helyette viszont Szabó Bálint rágalmazási pert indított a roma vezető ellen, majd pedig azzal vádolta meg, hogy a tárgyalás előestéjén több társával megverte és megerőszakolta őt.

Annak ellenére, hogy a megerőszakolás történetével sajtótájékoztatón, sőt tévében is kiállt a nyilvánosság elé, és a rivális szocialistákat támadta, Szabó nem tett rendőrségi feljelentést. A szombathelyi szocialisták szerint azért, mert külsérelmi nyomokkal nem tudta alátámasztani a vádakat. Ez volt az egyik legdurvább eleme, egyben a vége a szocialisták vasi belső háborújának, a megyei szervezetben Kiss Péter vezetésével csináltak rendet, feloszlatták az alapszervezeteket,  Tóth Csaba pedig ellehetetlenült. Tóth a fővárosba távozott, ezért hamarosan Szabónak is mennie kellett. Ekkor költözött Szegedre, ahol a hírek szerint az utóbbi időben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció háza táján bukkant fel újra.