Botrány Markó Iván balettelőadásán

2013.05.24. 22:17 Módosítva: 2013.05.25. 08:00

Az Ember tragédiájának balettváltozata végén a nézők egy csoportja bekiabálásokkal zavarta meg az ovációt. A hvg.hu egy, a helyszínen tartózkodó forrástól úgy értesült, a tiltakozók vezetője Gulyás Márton, a Krétakör ügyvezetője, a Humán Platform alapítója volt. A bekiabálók azt követelték, hogy Markó adjon számot arról a 130 millió forintról, amelyet tavaly kapott a Magyar Fesztivál Balett a rendkívüli kormányzati intézkedésekre szolgáló tartalékból.

Krétakör akció Markó Iván premierjén

Markó ezt követően a színpadra hívta a bekiabálókat, Gulyás Mártonnal pedig beszélgetésbe kezdett a támogatásról. A nézők eközben nemtetszésüknek adtak hangot a premier megzavarása miatt és távozásra szólították fel Gulyást.

Ahogy arról beszámoltunk, tavaly szeptemberben nyílt levélben tiltakozott több mint negyven táncművész, köztük számos jelentős társulat vezetője az ellen, hogy a Magyar Fesztivál Balett 130 millió forintos kormányzati támogatást kap, miközben az összes független táncegyüttes működésére idén csak 211,9 millió forint jut, amelyet közel félszáz együttes között kell szétosztani.