Konstantin
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
14 °C
28 °C

Diszkrimináció-e az ingyen romkocsma?

2013.05.25. 22:24 Módosítva: 2013.05.25. 22:25

Ezer forintos belépőjegyet kellett volna vennie Szilárdnak, miközben a barátnője ingyen bemehetett volna a hétvégén a Doboz nevű fővárosi, Klauzál utcai romkocsmába. „Magyarországon ez a gyakorlat igen elterjedt, velem sem először történik meg, és ha körülnézünk az interneten a magasabb árfekvésű szórakozóhelyek között, azt látjuk, hogy a férfiakra kivetett külön belépési díj általánosnak mondható” – írja a Facebookra is kitett, az alapvető jogok biztosának írt levelében.

Szerinte ugyanis a szórakozóhelyeknek ez az árpolitikája „sérti Magyarország Alaptörvénye XV. cikkének (2) és (3) pontját, mivel személyeket pusztán nemük – egészen pontosan a biztonsági személyzet által megállapított, feltételezett nemük – miatt ér anyagi hátrány vagy előny”. Érvelése szerint ez csak súlyosságában tér el attól, mint amikor „cigány származású vagy vallási jelképeket viselő fiatalokat nem engednek be egy adott szórakozóhelyre”.

Szilárd az érvelésében egészen messzire jut: „Ez a gyakorlat azt üzeni, hogy a férfinak fizetnie kell azért, hogy a szórakozóhely által "összegyűjtött" nők közé bejuthasson, tehát megerősíti azt a nézetet, miszerint szerelmi/szexuális téren a férfi az aktív, a nő pedig a passzív szereplő. Sarkosan fogalmazva a gyakorlat a prostitúcióra való felhívás bújtatott formája, ahol a férfiak a szórakozóhelynek fizetnek a nők jelenlétéért.” Szerinte az ezzel kapcsolatos kérdés alulszabályozott, ezért arra kérte az ombudsmant, hogy vizsgálja meg, „milyen lépéseket tehetne a törvényhozó az áruk és szolgáltatások igénybevétele terén a nemek közötti egyenlőségért”.

A Facebook-poszt egyébként így kezdődik: „azon ritka alkalmak egyike, mikor a részegen kitalált ötlet később sem tűnik akkora baromságnak, avagy lépjünk föl a férfiak pofátlan elnyomása ellen”.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek