Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Három település választ vasárnap

2013.05.26. 08:50

Három településen tartanak vasárnap időközi önkormányzati választást: Szentbalázson polgármestert, Várdombon négy önkormányzati képviselőt, Csertőn településvezetőt és képviselő-testületet is választanak.

A Somogy megyei Szentbalázson az eddigi polgármester lemondása miatt kellett időközi helyhatósági választást kiírni. A megüresedett polgármesteri székért négy független jelölt indul. A település 335 lakosa közül 264-en jogosultak a választásra.

A Tolna megyei Várdombon, ahol lemondások miatt működésképtelenné vált a képviselő-testület, négy önkormányzati képviselőt választanak. Az 1260 lakosú településen hét független jelölt indul az időközi választáson. A választói névjegyzékben 1062-en szerepelnek.

A baranyai Csertő képviselő-testülete márciusban feloszlatta magát, mert nem tudott együtt dolgozni a polgármesterrel, ezért írtak ki időközi önkormányzati választást. A polgármesteri tisztségért öt független jelölt indul, a négy képviselői helyre tizenhárman pályáznak, mindannyian függetlenek. A mintegy 460 lakosú községben 342 választópolgár adhatja le szavazatát.

Az időközi önkormányzati választásokon reggel hattól este hét óráig adhatják le szavazatukat a helyiek. Érvényességi küszöb nincs, az a jelölt győz, aki több szavazatot kap.